Sidor

söndag 2 maj 2010

Hur skapas resurser/skatteintäkter i ett samhälle?

När man läser referaten från 1 maj tågen så undrar man varför inte en liten, liten tanke blir över om hur resurser skapas i ett samhälle. När man läser referaten är det precis som att Lars Ohly har en egen tryckpress i källaren, och sedan skänker han gåvor till folket.

Låt mig påminna Lars Ohly och läsaren av bloggen hur skatteintäkter uppstår i ett samhälle. Ett företag producerar en vara eller en tjänst som någon är beredd att köpa och betala för. Säg att det kostar 100 kronor att skapa produkten eller tjänsten och man kan sälja den för 105 kronor. 5 kronor uppstår då i form av en vinst. Det är den vinsten som politiken kan beskatta som sedan kan omfördelas till skatt som ska ge vård skola och omsorg.

Tänk då tanken att det inte finns någon som skapar de 5 kronorna som kan beskattas, eller att det finns för få, som faktiskt skapar skatteintäkterna. Tänk dig att Ericsson lägger ner sin fabrik i Gävle eller att Stora lägger ner sin enhet i Norrsundet. Vad ska då politiken beskatta?

Det är därför det är så viktigt att ha ett bra företagsklimat och ett bra innovationsklimat så att många många människor väljer att förverkliga sina drömmar så att det skapas mer jobb och sysselsättning, och det finns bara en intäkt till ett samhälle i grund och botten. Det som skapas genom arbete.

Politikerna har inga egna pengar utan kan bara omfördela resurser, men om det inte skapas några intäkter finns det inte heller något att omfördela. Tänk om de tre socialistiska partierna hade pratat om det igår på 1 maj och verkligen ansträngt sig att prata om hur tillväxt skapas och hur jobben ska växa fram i riktiga välmående företag. I Gästrikland har det försvunnit 10 000 jobb de senaste 25 åren, men om det sas det inte ett ord igår, enligt tidningsreferaten.

4 kommentarer:

hanna sa...

Det finns et lite problem med ditt resonemang. Vinster i privata företag inom värfärdssektorn.

Skattekronor bekostar både produktionen och konsumtionen av välfärdstjänster. Inga andra pengar tillförs systemet.
Uppemot 90% av kostnaderna inom dessa företag kommer från lönekostnader - de privata företagen kan endast spara på personal och kvalitet inom området.
De privata företagen omvandlar fasta tjänster till timanställningar, förlänger arbetstiden, sänker jourersättningar, sänker löner eller säger upp personal.
På så sätt uppstår ett överskott i företaget. Men eftersom företaget inte har satsat några pengar alls, utan allt är skattefinansierad, så består detta överskott av skattepengar som avsatts för vård/skola/omsorg - men som inte används för detta.
Någon real vinst är det inte frågan om - utan skattemedel som inte utnyttjas för ändamålet.

Hur många miljarder som varje år trillar ned i privata fickor är ännu okänt - men det är en del.

Ska det vara på det sättet ???

Lars Beckman sa...

Nej, det är absolut inte något problem. Om ett företag kan driva en verksamhet inom mjuka sektorer med högre kvalite eller lika kvalite till samma eller lägre kostnad så är det jättebra för alla. Den det är bäst för är oftast den som är anställd i ett företag istället för kommunen då trivseln och inflytandet på arbetsplatsen blir större.Det man verkligen har anledning att fundera över är hur företagen kan vara så mycket mer skickliga på att få ut verksamhet för intäkterna än vad uppenbarligen offentlig sektor klarar av.

PEJ sa...

vilken lala-värld du lever i.....

Vi betalar just miljarder för skola, vård och omsorg - som vi inte får ett skit för - och det tycker du är bra.

Där kan du snacka om TOBLERONE-politik !!!!!

Lars Beckman sa...

Vi betalar näst mest skatt i världen - men får vi verkligen så bra vård skola omsorg som vi förtjänar med anledning av kostnaden?