Sidor

fredag 2 april 2010

Har fartkameror gjort svenska folket till Stasiangivare? Bra debattartikel i Expressen idag!

Anders Ydstedt (klicka på rubriken) har en mycket läsvärd debattartikel i Expressen idag om fartkameror och att svenska folket är beredd att ange sina vänner till polisen. Enligt Anders anger sex av 10 svenskar sina nära och kära till trafikpolisen om de frågar efter vem som kört ditt fordon och passerat en fartkamera.

Vi har ingen angiverilag i Sverige idag så det är helt obegripligt att någon frivilligt skulle tipsa polisen om vem som kört din bil och passerat en fartkamera.

Överhuvudtaget är det bra att Anders tar upp frågan om i vilket samhälle vi ska leva i och hur mycket myndigheterna ska kunna ta reda på om dig och ditt liv. Med dagens teknik kan "storebror" se dig och följa dig dygnet runt och jag anser att lagstiftningen alltid måste skydda individen mot staten. Det är en grundläggande mänsklig rättighet och de senaste 10 åren har gränsen flyttas fram längre och längre från storebrors samhället. Det är viktigt att vi håller tillbaka den utvecklingen. Var för sig är det säkert små ofarliga steg men tillsammans blir det ett samhälle som liknar det Kinesiska övervakningssamhället. Det är snarare så att vi borde trycka tillbaka övervakningen i samhället och jag skulle gärna se att vi hade fler synliga poliser efter vägarna som även kunde fånga upp ett felaktigt beteende istället för digita övervakningskameror efter vägen.

2 kommentarer:

PEJ sa...

vill du se "storebror"-samhällen så får du nu bege dig till Storbrittanien eller USA som verkligen har infört övervakning och extrema kontroller för inrese.

Lars Beckman sa...

Ja, det är lika illa där, för att inte tala om Kina. När man var där kände man sig verkligen övervakad men det är en sådan samhällsutveckling vi borde bromsa nu i Sverige.