Sidor

måndag 1 mars 2010

Läsvärd debattartikel i Arbetarbladet; Industrifacken riskerar jobben!

Tommy Karlsson Almega som har varit i många avtalsrörelser sa vid en pressträff att årets avtalsrörelse är upp och nedvända världen. Det brukar vara facken som pratar om vikten av att behålla jobben i Sverige och i företagen men i årets avtalsrörelse säger LO företrädare rent ut att det är ok att företag slås ut och att det inte gör något om medlemmarna i facken inte får jobb.

Det är stor skillnad på medlemmarnas uppfattning i fackförbunden som faktiskt vill ha kvar sitt jobb och om man är arbetslös, att man får ett jobb. Kan det vara så att LO och de andra socialdemokratiska kampanjorganisationerna har gjort bedömningen att ett högre löneuttag i årets avtalsrörelse än vad som näringslivet tål gynnar en socialdemokrati då näringslivet måste rationalisera antalet anställda för att inte gå under? Jag vill inte tro att de fackliga socialdemokraterna tänker så men deras agerande ligger i linje med den tanken.

I dagens Arbetarblad (klicka på rubriken) skriver Jan Wikholm Teknikföretagen ett läsvärt inlägg om hur arbetsgivarna i industrin ser på årets avtalsrörelse och det Industriavtal som har varit så framgångsrikt för Sveriges konkurrenskraft.

Det är i årets avtalsrörelse som den s.k Svenska Modellen ska prövas på allvar. Klarar facken och arbetsgivarna att göra upp om ett avtal som ger svenska företag den nödvändiga konkurrenskraften mot en allt hårdare konkurrens från omvärlden?

Inga kommentarer: