Sidor

måndag 22 mars 2010

Handels värnar kooperationen och riskerar istället jobben i den privata handeln.

Handelsanställdas förbund är ett fackförbund som inte vill invänta industriavtalet och värna den svenska modellen utan varslar nu om konflikt. IKEA i Valbo, ICA Maxi I Sandviken och Stadium i Gävle är uttagna i konflikt enligt Arbetarbladet.

Facket vill väl inte orsaka ekonomisk skada för Konsum Gävleborg och övriga företag i "rörelsen" eftersom man bara tar ut privata företag i strejk annars hade man ju kunnat tänka sig att man vill vara konkurrensneutral för medlemmarna genom att även stänga en konsumbutik i Sandviken.

På vilket sätt det gynnar handels medlemmar att strejka just nu är mycket svårt att förstå, om inte facket tror att det gynnar socialistiska partier genom att utmåla företagen som skurkar, vilket alla vet inte är sant. Det är företagen som skapar jobb för fackens medlemmar och inte fackförbunden.

Den s k svenska modellen bygger på att parterna tar ansvar för att skapa bästa möjliga konkurrenskraft för det svenska näringslivet och nu tar facken ett mycket mycket tungt ansvar för samhällsutvecklingen med sina stridsåtgärder.

2 kommentarer:

Vad Står På Spel sa...

Årets avtalsrörelse är den största på flera decennier, och är just nu inne i ett avgörande skede. Sajten Vad Står På Spel har fördjupningarna och analyserna du saknar i annan media. Se TV reportage, kolla in bloggen och lyssna på kommentarer från båda sidor om förhandlingsbordet. Hos får alla prata till punkt.

http://www.vadstarpaspel.se/

mvh,

Vad Står På Spel

PEJ sa...

Lars Beckman visar här upp sina stora kunskapsbrister om svensk arbetsmarknad.
Strejkvarslet är riktad mot Svensk Handel (privata butiker och lager) då det bara är ett av ca ett 50-tal kollektivavtal som Handels har. Kooperationens avtal är ett annat - dessa förhandlingar med KFO har INTE påbörjats än, därför kan inte Handels varsla om konflikt mot KFOs butiker och lager.

Lars Beckman blandar ihop äpplen och päron, men det är tyvärr inget ovanligt i Svensk Näringsliv. SN lever i en glasbubbel i sin egen värld, och har aldrig sett hur förhållanden är ute i verkligheten.