Sidor

lördag 13 mars 2010

Grattis Anna till vinsten i Melodifestivalen - och tur att inte LAS gäller i Melodifestivalen!

Ett stort grattis till unga Anna som vann melodifestivalen. Spännande upplösning på en spännande kväll. Programledaren i SVT poängterade flera gånger att det vara unga artister som låg i topp och vann och det är ju tur för dem att inte LAS gäller i melodifestivalen - för då hade Pernilla och Andreas vunnit...

I tävlingar där unga tävlar på lika villkor kommer de fram välförtjänt. I dopade tävlingar på arbetsmarknaden så skyddas de äldre från de unga med LAS. På sikt så kommer LAS att förändras och liksom Mona kanske svängde idag om undantaget för de minsta företagen i LAS så kommer parterna på arbetsmarknaden att vara tvungen att komma överens om förändringar som innebär att alla åldersgrupper på arbetsmarknaden får samma villkor.

4 kommentarer:

hanna sa...

Men snälla Lars...... har du knarkat????
LAS reglernas grundprincip är "sist in - först ut" - även du borde veta det i din position på Svenskt Näringsliv.
"sist in - först ut" är INTE äldersdiskriminerande, som du försöker få fram. Det finns mängder med äldre som är anställd senare än unga - och då är det faktiskt tvärtom av det du beskriver.....
Snälla Lars ! Innan du seriöst försöker nå en plats i riksdagen måste du verkligen rycka upp dig - LÄS PÅ INNAN DU VÄDRAR DINA OKUNNIGA TANKER.

PEJ sa...

jag trodde du jobbade på Svensk Näringsliv - och hade lite koll på arbetsrättsfrågor !!! Men så var det tydligen inte....... 0-koll var det.

Lars Beckman sa...

Pernilla Wahlgren kom sist i tävlingen och Anna vann. Hade det varit på en arbetsplats så hade Pernilla med automatik vunnit eftersom hon jobbat längst som artist liksom andra artister i tävlingen som också varit artist längre men läs mitt inlägg som den ironi det är. Min poäng är att när unga tävlar på lika villkor så kommer de fram. På den svenska arbetsmarknaden är det så att lagarna LAS är i sig åldersdiskriminerande eftersom unga åker ut först vid en uppsägningssituation. Det här är något som parterna - fack och arbetsgivarförbund - måste ändra på. Jag tycker det är ett stort problem att man diskriminerar unga. Det är märkligt att Sverige som har den svenska modellen som alla värnar om, inte minst på den fackliga sidan, som trots eller tack vare det, har gjort att Sverige har bland den högsta ungdomsarbetslösheten i Europa. Det är inte godkänt och måste förändras.

PEJ sa...

LAS är INTE åldersdiskriminerande - många unga är numera anställda längre än äldre medarbetare och står därmed högre upp på LAS-listan.
Förut skulle du möjligen ha en poäng (då 45 års regeln fanns kvar) - men den är redan borta. Så lägg av nu.