Sidor

måndag 22 mars 2010

10 000 jobb har försvunnit från Gävle-regionen på 25 år!

Gefle Dagblad har en artikel idag om att 10 000 jobb har försvunnit från Gävle-regionen på 25 år och enligt Arbetsförmedlingens chef Eva Holmberg-Tedert så är det bland den högsta arbetslösheten i landet i regionen, särskilt bland ungdomar.

I Sverige har vi samma nationella regelverk från Kiruna i Norr till Ystad i söder så alltså kan det inte vara regeringens fel att arbetslösheten är så hög just i Gästrikland. (Det är nog bara Radio Gävleborgs redaktion som tror det).

Det handlar om ett uselt företagsklimat som gör att inte vi inte får den nödvändiga framväxten av företag i regionen och befintliga företag som väljer att inte expandera sina företag i Gästrikland utan man lägger expansionen på andra håll.

Av artikeln framgår att det är inom handel och kommunikation samt byggsektorn som jobben minskat mest.

Bara under det senaste året så var det ett antal etableringar som inte kom till stånd i Gävle på grund av en handfallen kommunledning. Ska man skratta eller gråta när man läser att vi inte får en chokladfabrik i Gävle på grund av att kommunen inte kan bistå företaget med tillstånd? Det är tur att vi inte hade samma kommunledning när Gevalia och Leaf etablerade sig i Gävle för då kanske vi inte hade haft dem här heller.

Anledningen till att man ska ha ett bra företagsklimat är alltid i första hand för oss som är kommuninvånare. Företagen klarar sig alltid genom att man kan välja att inte expandera här utan på andra orter eller att flytta sig själv och sitt företag till en annan plats. Priset för det dåliga företagsklimatet betalar den som är arbetslös och det vore bra om partierna som styr Gävle talar om hur man vill förbättra företagsklimatet och villkoren för de små och medelstora företagen.

Inga kommentarer: