Sidor

lördag 6 februari 2010

Thoresen i Hudiksvall negligerar företagens svar i enkätundersökning!

I veckan släppte Svenskt Näringsliv resultatet av höstens företagsklimatundersökningar i Sveriges 290 kommuner. Undersökningen går till så att det skickas 65 000 enkäter till företag i Sveriges kommuner och sedan sammanställs svaren i en databas, fri och öppen att använda för alla. Man hittar den på www.svensktnaringsliv.se. Många kommuner använder svaren som ett underlag för att göra företagsklimatet bättre och därmed förbättra för kommunens invånare genom att företagen växer snabbare och bättre än i kommuner med dåligt företagsklimat.

Hudiksvall Tidning skriver om enkätsvaren för Nordanstig och Hudiksvall idag och kommunalrådet Sven Åke Thoresen säger tvärsäkert att det är fel på företagens svar– Jag är inte oroad över enkäten. Den ger en felaktig bild av företagsklimatet, säger Sven-Åke Thoresen. Frågan är vad han grundar sitt tvärsäkra svar på? Har han gjort en egen undersökning? Ja, det gjordes av HNA, kommunens näringslivs enhet för några år sedan, och där var företagarna ännu mer kritisk än i Svenskt Näringsliv undersökning så den lades ner. Samma resultat blev det i Gävle när Gävle kommun genomförde en egen undersökning med hjälp av SCB. Företagen var ännu mer kritisk där än i Svenskt Näringsliv undersökning.

Den debatt man önskar skulle föras var: Hur kan vi tillsammans arbeta för att förbättra företagsklimatet? Vad är det som jobbskaparna - företagarna - tycker ska förbättras i den egna kommunen?

Det krävs ett skifte av kommunalråd för att det ska vara möjligt i Hudiksvall och Gävle.

Inga kommentarer: