Sidor

tisdag 9 februari 2010

Politiska journalister?

Journalisten Martin Gelin som kommer att kampanja för de röd-gröna intervjuvas i Dagens Media på nätet. I vårt län så finns det en problemformuleringsrätt som ofta stämmer mycket väl överens med vad de röd-gröna står för, framförallt i statliga nyhetsmedia.

Fundera över hur man vinklar frågorna och så funderar du varför man inte ställer frågan / vinklar ur ett annat perspektiv.

Exempelvis:

1. Nu har xx blivit utförsäkrade från Försäkringkassan.

eller

2. Nu har xx blivit införsäkrade till Arbetsförmedlingen där de äntligen får hjälp efter många års passiv sjukskrivning utan hjälp.

Gissa vilket perspektiv den statliga nyhetskanalen väljer. Samma perspektiv som innebar att journalisten frågade efter statliga krispaket när Fredrik var i Gävle.

Martin Gelin säger följande om journalisters sympatier (Han vill försvara sig för att han nu öppet kampanjar för ett socialistiskt Sverige):

Innan Martin Gelin tackade ja till att jobba för de röd-grönas valkampanj, funderade han mycket på vad det kommer innebära för hans framtid som journalist att vara förknippad med en politisk ställning.

– Det var den stora frågan. Men även nu är jag en opinionsjournalist, och är ofta tydlig med var jag står även i reportage och artiklar. Och det är så jag vill skriva, jag vill inte låtsas att jag är neutral när jag inte är det. Om man som journalist har en stark politisk åsikt tycker jag att det är oärligt att inte berätta det, och tro att det inte märks på vad man skriver. I Sverige är det viktigt att ha till synes opolitiska reportrar, men jag tror och hoppas att det är på väg att ändras. Om vi är mer transparenta om var vi står, ökar förtroende för journalisterna, säger Martin Gelin.

Han lovordar den amerikanska mediedebattören Jay Rosen, som tycker att journalister ska ta ställning till vad de rapporterar.

– I USA finns det en Washingtonjournalistik som går ut på att man måste redovisa båda sidors argument helt objektivt

Inga kommentarer: