Sidor

söndag 7 februari 2010

Kommer Centerpartiet i Gävleborg att fortsätta vara ett lydigt stödparti till Socialdemokraterna i Landstinget och i kommunerna?

Arbetarbladet (klicka på rubriken) har en genomgång idag över det politiska styret i länets kommuner och i Landstinget Gävleborg. Tidningen konstaterar att socialdemokraterna styr med hjälp av centerpartiet i de allra flesta av länets kommuner och i Landstinget Gävleborg.

Det är faktiskt svårt att förstå att Centerpartiet spelar en lydig underordnad roll till socialdemokraterna. Det är svårt att se att partiet har fått något som helst inflytande i kommunerna och i landstinget. Tvärtom så har ju exempelvis socialdemokraterna i Sandviken nyligen köpt in ett privat konsultbolag (Mekkab) som går helt på tvärs mot den nationella centerpolitiken. Listan kan göras lång på att centern inte har lyckats hålla emot socialisterna i länet.

Socialdemokraterna styr enligt en enkel princip:

Tycker socialdemokraterna och centerpartiet lika så är det centerpartiets uppfattning som gäller och är det olika uppfattning så är det socialdemokraternas uppfattning som gäller.

För trovärdigheten skull som borgerligt parti så vore det bättre för alla om centerpartiet lämnade socialisterna och verkade för ett borgerligt Gävleborg. Det kan ha ekonomisk betydelse för enskilda personer i Centerpartiet men det borde partiet stå över. Centerpartiet driver verkligen borgerliga frågor på nationell nivå men i vårt län så är man en del av den socialistiska maktstrukturen.

Det måste vara minst sagt svårt för väljarna att förstå och är man borgerlig väljare i vårt län - varför skulle jag riskera att stödja socialdemokraterna med en röst på Centerpartiet i kommun eller landstingsvalet?

Inga kommentarer: