Sidor

onsdag 13 januari 2010

Sjukskrivningarnas längd minskar och fler återgår till arbete!

Sjukskrivningarnas längd minskar och fler återgår till arbete till följd av de nya sjukskrivningsreglerna. Fast i glesbygden är det inte fler som återvänder till sina jobb, visar en ny rapport som DN skriver om. (klicka på rubriken.)

Jag är inte förvånad med tanke på att det i det gamla socialistiska systemet så var den hjälp den sjukskrivne fick en lång passiv sjukskrivning och idag är de statliga myndigheterna skyldiga att hjälpa den enskilde tillbaka till arbete igen vilket är bra för samhället men absolut bäst för den som berörs.

Att tvinga människor att gå i sjukskrivning utan hjälp är vidrigt utan nu sätts det press på försäkringskassan och arbetsförmedlingen att hjälpa den enskilda människan.

I samma artikel framgår det att i norrlandslänen så har man inte haft samma positiva utveckling och den statliga myndigheten tror att det beror på arbetsmarknaden, brist på jobb. Det var precis det den tidigare LO utredaren Jan Edling fick kritik för av sin gamla arbetsgivare eftersom han har lyft fram sambandet mellan sjukskrivningar och brist på jobb.

Det krävs alltså en aktiv näringslivpolitik i Sverige och Gävleborg så att vi kan få ett växande och dynamiskt näringsliv som ger jobb till fler.

Inga kommentarer: