Sidor

fredag 29 januari 2010

Det finns massor av jobb för ungdomar i Norge - men det är få som verkar vilja åka dit.

Söderhamnskuriren skriver om att det är svårt att få arbetslösa ungdomar att åka till Norge och arbeta, där det finns många lediga jobb.

Jag tycker att vi i första hand ska stimulera svenska företag att anställa ungdomar genom att ha relevanta ingångslöner och överenskommelser mellan parterna som underlättar för företagen att anställa och behålla ungdomar men i avvaktan på att man hittar sitt drömjobb i Sverige så varför inte prova ett jobb i Norge för att skaffa sig arbetslivserfarenhet?

Söderhamnskuriren skriver:

Arbetslösheten bland unga mellan 18 – 24 år uppgår nu till 24 procent.
Och arbetsmarknaden är mycket kärv. Men det finns jobb i Norge – och de som vill söka jobb där kan få en rejäl uppbackning från Resurscentrum.
Ändå är det svårt att få unga att ta steget att flytta till jobben.

De flesta av de 500 arbetslösa ungdomarna fångas upp av Resurscentrums ungdomssatsning Högtrycket.

Där jobbar Magnus Nilsen som konsult. Han är bekymrad över att så få unga inte vill – eller vågar – släppa taget och ge sig i väg till platser där det faktiskt finns jobb.

Resurscentrum har fått pengar från Europeiska Socialfonden för att stimulera unga att söka jobb i Norge. Där finns bemanningsföretaget Student Consulting, som förmedlar jobb i hela Norge.

Nu i februari ska man försöka få ihop en grupp inför nästa resa.

– Intresset är svagt, trots att vi har ett bra upplägg. Förra svängen fick i väg åtta ungdomar, och det var flera som hoppade av.

Inga kommentarer: