Sidor

torsdag 31 december 2009

Hur skapar det fler jobb för ungdomar med höjda arbetsgivaravgifter?

I dagens Gefle Dagblad (klicka på rubriken så kommer du till artikeln) så skriver jag ett inlägg där jag ställer frågan till socialdemokraterna hur det skapar fler jobb i turism och servicesektorn med höjda arbetsgivaravgifter för ungdomar 18-25 år. Idag har arbetsgivarna en rabatt för ungdomar för att underlätta för fler unga att få jobb. Dessutom vill det röd-gröna exprimenentet lagstifta om rätt till heltid för alla. Det låter självklart bra för en del men det skulle inte vara möjligt att införa eftersom exempelvis skidanläggningar har sina kunder på vintern. Vi vill äta lunch mitt på dagen på en lunchrestaurang osv. Priset vi skulle få betala för ett sådant lagförslag är att ett stort antal deltidsanställda skulle bli heltidsarbetslösa.

Det ska bli intressant att ta del av hur Raimo Pärssinen (s)argumenterar för att kostnaderna för ungdomar ska höjas och på vilket sätt det skapar fler jobb.

För egen del är jag övertygad om att lägre kostnader för privata arbetsgivare leder till fler arbetstillfällen. Det är inte brist på arbetsuppgifter som borde utföras utan det är brist på intäkter som gör att man har råd att anställa. Om då det offentliga hjälper till genom att sänka kostnader för arbetsgivare så gör det att man har råd att anställa fler. Och motsvarande åt andra hållet, högre kostnader för arbetsgivare leder till färre jobb.

Inga kommentarer: