Sidor

torsdag 21 april 2011

Påskupproret i nära samarbete med Socialdemokraterna och SVT hakar på...

SVT och SR hakar på den kampanj som socialdemokraterna arrangerar under namnet påskupproret och syftet är att svartmåla alliansregeringens arbetsmarknadspolitik. Rörelsens egen tidning Arbetarbladet väljer också att engagera sig i samma kampanj och har en artikel om en kvinna som blev sjukskriven för 20 (!) år sedan för ett diskbråck. Utan att på något sett vara insatt i det enskilda fallet så verkar det vara en mycket lång tid för att vara sjukskriven för ett diskbråck. Enligt vårdguiden så ska man vara återställd inom en väsentligt snabbare tid än 20 år (!).

Vad är då syftet med Regeringens politik?

• Jobb-och utvecklingsgarantin – en insats för långtidsarbetslösa - syftar i alla dess delar till att människor ska komma i arbete. Vi synliggör människor och döljer inte arbetslöshet i passiva program. Den tidigare regeringens ”aktivitetsgaranti” kombinerat med höga ersättningar ledde till rundgång, passivitet och ökat utanförskap


• Efter över två år med aktiva insatser i form av utbildningsmöjligheter, jobbcoachning, arbetsträning och arbetspraktik – är det bra att långtidsarbetslösa får en möjlighet att få en direkt kontakt med en arbetsplats samtidigt som jobbsökandet fortsätter

• Det här handlar om människor som varit långtidsarbetslösa under lång tid, i genomsnitt åtta år. Många stod utan ett arbete innan krisen slog till mot Sverige.

• Antalet långtidsarbetslösa (över 6 månader) har sjunkit med knappt 24 000 på ett år (SCB AKU februari 2011).

Med det sagt så är inte något system perfekt men det värsta straffet någon kan få måste rimligen vara att bli satt i en sjukpenning utan kontakt eller stöd och även om det säkert inte är Arbetarbladets avsikt så visar artikeln hur dåligt det gamla systemet fungerade. Hur kan någon få vara sjukskriven i 20 år för ett diskbråck? Det är självklart att samhället måste lägga in alla resurser för att få människor tillbaka till tryggheten i ett arbete igen och det är det som är alliansregeringens politik. Varje människa som kan ska få känna gemensamskapen på en arbetsplats, självklart efter egen förmåga.

5 kommentarer:

PEJ sa...

som vanligt är du extremt dålig insatt i de frågor du lägger ut här.
Påskupproret är initierat av privatpersoner, alla utförsäkrade, sedan har olika organisationer hakat på för att ge mer uppmärksamhet till frågan om just utförsäkrade från sjukförsäkringen. Svenska kyrkan är en av de största bidragande organisationerna. En del fackförbund bidrar, ABF bidrar - men socialdemokraterna kommer väldigt långt ned på listan...... tyvärr!!

20 år för ett diskbråck låter för mig som inte hela sanningen - det verkar ligga mer bakom den sjukskrivningen.

Anonym sa...

"2006 fick Anna Hedborg i uppdrag av regeringen Persson att utreda de sociala försäkringarna inklusive sjukförsäkringen. Några slutsatser hon kom fram till i sin utredning "Mera försäkring och mera arbete" var bl.a. att: "Försäkringen har inte fungerat som den borde. Vårt uttryck för detta är att sjukförsäkringen är för mjuk." och "En möjlig reformväg är att helt enkelt strama åt, att underkänna vissa diagnoser, att sänka ersättningar, att låta sjukdomens pris bli så högt att människor tvingas ut ur försäkringen."
/Wikipedia - S startade alltså detta.

PEJ sa...

Hon var Moderat..... framgår ju tydligt av din bifogade text.

Att bli utan inkomst gör fortfarande ingen frisk - när ska du fatta det????

Anonym sa...

Att tycka illa om att sjuka inte får ersättning från den försäkring dom betalat, är inte att ta partipolitisk ställning. Att Moderaterna fortsätter med den hårda linje som socialdemokraterna startade kan bli moderaternas fall. Inte för att det som var förut var bättre. Utan för att det som är nu är omänskligt. Om din syn på sjuka är representativ för ditt parti så kommer folk att rösta emot ditt parti. Inte för att vi är socialdemokrater. Utan för att vi är emot en omänsklig sjukförsäkring. (Jag har aldrig varit partipolitiskt engagerad. Men överväger att bli antimoderat!)

Anonym sa...

Det kanske kan vara bra att hålla reda på fakta innan man skriver ett blogginlägg. Det var inte socialdemokraterna som initierade Påskuppropet.

VET du ens vilka som står bakom det? Förstår du inte varför folk reagerar över den nuvarande situationen? Föreligger det inget problem enligt dig?