Sidor

måndag 31 mars 2014

Kaos i s styrda Frankrike!

Dagens Nyheter rapporterar om det parlamentariska kaos som råder i s styrda Frankrike. Du kommer väl ihåg hur vissa medier rapporterar om den fantastiska regering och president som fransmännen skulle få efter valet, men en kort tid efter valet så blev det tyst. Mycket tyst. En förklaring är att den socialdemokratiska presidenten och regeringen snabbt gjorde sig mycket impopulär när man genomförde en stor skattechock. Det är alltså den politik som s i Sverige söker mandat för.

Varför skulle svenska folket välja bort en trygg och stabil alliansregering som tar ansvar för hela Sverige till förmån för ett oprövat kort helt utan politisk erfarenhet? Dessutom är v mp och s oense i de flesta sakfrågor du kan komma på.

Vår ekonomi är starkare idag än för åtta år sedan - men vi är inte klara än!







söndag 30 mars 2014

Bättre kunskaper i matematik är viktigt och alliansregeringen utökar undervisningstiden i matematik för samtliga elever i årskurs 7 - 9


Statsminister Fredrik Reinfeldt presenterade i kvällens SVT Rapport ytterligare ett förslag från Alliansregeringen för mer kunskap i skolan. Alliansen vill utöka undervisningstiden i matematik med en timme i veckan för samtliga elever i årskurs 7–9.

 
Nya Moderaterna och Alliansen vill se mer kunskap i skolan, så att alla elever har möjlighet att nå kunskapsmålen. Alla ska få den grund som behövs för att kunna förverkliga sin potential. Det stärker arbetskraften och är bra för jobben.

 
Svenska elevers kunskaper i matematik har försämrats sedan 1990-talet. Vi vill öka undervisningstiden i matematik med en timme i veckan för alla elever i högstadiet från höstterminen 2016. Duktiga lärare kombinerat med utökad undervisningstid gör att fler elever får större möjligheter att klara kunskapskraven i matematik. Satsningen är fullt finansierad och kostar årligen 490 miljoner kronor.

Utrymmet i svensk ekonomi är begränsat de kommande åren. Inriktningen är att få de offentliga finanserna tillbaka till balans och överskott. Det betyder att alla reformer behöver vara finansierade, krona för krona. Alliansregeringen har från första dagen arbetat för att förbättra den svenska skolan och för att utbilda och stärka arbetskraften. Det fortsätter vi med.

Människor behöver grundläggande kunskaper i matematik i vardagen. Kunskaper i matematik är en förutsättning för många högskoleutbildningar och blir allt viktigare för att klara sig på arbetsmarknaden.

 Alliansregeringen vill utbilda arbetskraften. För att Sverige ska kunna konkurrera med kunskap och kompetens även i framtiden är det viktigt att den svenska skolan rustar eleverna med fullgoda matematikkunskaper. Bättre kunskaper i matematik stärker arbetskraften.

Tillsammans med de tidigare satsningarna på fler matematiklektioner i låg- och mellanstadiet kommer satsningen på fler matematiklektioner i högstadiet att innebära att undervisningstiden ökar med en timme i veckan för samtliga årskurser i grundskolan. Den utökade undervisningstiden bör tillsammans med det pågående Mattelyftet förbättra studieresultaten i matematik och därmed bidra till att fler elever blir behöriga till gymnasieskolans nationella program.



 

Hela Hälsingland skriver om tiggerifrågan.

Hela Hälsingland skriver om tiggeri och den nya stadsbild som har dykt upp i Sverige och Gävleborg med tiggare från främst östliga delar av EU.

Det är ett helt nytt samhällsproblem där människor riskerar att utnyttjas för tiggeri. Förra veckan i måndags så var det kommunfullmäktige och på vägen till KF så passerade jag Rådhustorget där 8 personer hade samlats som sedan satt på olika platser i Gävle och tiggde. I Sverige har vi en lagstiftning som innebär att en kommun är skyldig att hjälpa en invånare som har akut behov av hjälp till mat och bostad mm. Man behöver alltså inte tigga för sin försörjning vilket framgår väl av artikeln i HT.

Genom den fria rörligheten så har vi dock fått en ny situation där mycket fattiga människor från främst Rumänien och Bulgarien tas till Sverige för att tigga. En del kommuner har försökt att lösa problemet genom att erbjuda betalda hemresor men eftersom fattigdomen i det egna landet är än större så kommer många tillbaka till Sverige igen.

Polisen i södra Hälsingland har signalerat att man behöver verktyg för att kunna stoppa tiggeriet genom att göra det förbjudet i den lokala ordningsstadgan att tigga, och förmodligen måste man vända på alla stenar för att stoppa människor för att utnyttjas till tiggeri.

Det är de länder som har medborgare som skickas ut för att tigga som måste lösa frågan om arbete och en skälig levnadsnivå som måste hitta lösningarna. Utbildning och arbete är lösningen även på tiggerifrågan. Varje dag som någon sitter i ett gatuhörn i Gävle Söderhamn eller Hudiksvall för att tigga istället för att utbilda sig och skaffa ett jobb är en förlorad dag för den enskilda personen.







Oacceptabelt med hot våld och dödsfall i samband med idrottsmatcher - som istället ska vara kopplat till glädje!

Idag inträffade det andra dödsfallet i samband med en idrottsmatch rapporterar många medier. Det är helt oacceptabelt att det ska överhuvudtaget ska vara förenat med en risk att besöka en idrottsmatch, eller när man tar sig till eller från en match.

Att utöva idrott, eller att besöka en idrottsmatch ska vara förenat med glädje och spänning, inte att koppla det med rädsla för hot våld eller som idag, dödsfall.

Det kommer förmodligen att krävas ytterligare insatser från idrottsklubbarna själva och samhället i stort för att stävja huliganvåld i Sverige.

lördag 29 mars 2014

Det finns ett starkt behov av skyddsjakt på varg i Ockelbo!

Jag och Ulf Berg skriver om behovet av skyddsjakt i Ockelbo i dagens Arbetarbladet.

Tidigare i veckan sa jag motsvarande på redaktionell plats i samma tidning. Ett uttalande som har skapat många kommentarer och det visar hur svart och vit den här frågan. De som är emot skyddsjakt bor ofta inte på orten utan återfinns i bostadsområden långt borta från rovdjuren.

Jag är inte jägare eller bor i området men anser att att alla människor - var man än bor - ska kunna känna trygghet i sitt närområde. Skyddsjakten är till för situationer när rovdjur kommer för nära människor som jag och Ulf skriver.

fredag 28 mars 2014

Bra samtal med länets jobbskapare om hur jobben ska bli fler i Gävleborg!















Företagen i Gävleborg har svårt att hitta medarbetare trots den höga arbetslösheten








- Posted using BlogPress from my iPad

Fullt logiskt att två s riksdagsledamöter samråder om tillsättandet av chefredaktör på Arbetarbladet

Arbetarrörelsen i Gävle har i avtal säkerställt Arbetarbladets utgivning när man gjorde den lysande affären att sälja tidningen till Mittmedia och därmed tjäna 100 miljoner kronor. Avtalet sägs reglera att man kan påverka, genom samråd vem som ska leda tidningen. Konkret betyder det att när Exvis Daniel Nordström tillsätts så diskuteras namnet i en grupp där 2 s riksdagsledamöter ingår. Det är inte konstigt utan det finns självklart en anledning till att arbetarrörelsen vill ha en tydligt s märkt tidning i regionen.

Det som däremot är konstigt är att Raimo Pärssinen och Elin Lundgren medverkade i en reservation i Riksdagen där man oroade sig för en ägarkoncentration i media. Om man menade allvar med den frågan borde man inte ha svikit sitt ägarskap i Arbetarbladet men 100 miljoner i vinst lockade för mycket?








Vem anlitar Ronge idag för negativa svartmålningskampanjer och vilka kanaler har han för att komma ut?


Den fd journalisten Paul Ronge avslöjades i höstas med att vara anlitad för att svartmåla fackförbundet Unionen. Om det skrev ett antal olika medier:

http://arbetet.se/2013/10/31/svartmalning-av-unionen-ett-uppdrag-for-pr-konsulten/

Ett supervalår som detta så kan man misstänka att en så skicklig PR konsult som Paul Ronge har många uppdragsgivare som vill anlita hans tjänster och kunskaper för svartmålning och negative campaigning. Frågan är om han har sådana uppdrag och vilka kanaler han har för att få ut dessa negativa budskap. Vad tror du?

Att han har mycket att göra kan du läsa på hans blogg:

http://www.paulronge.se

Tyvärr så blir negativa kampanjer mer och mer vanligt i Sverige och arbetarrörelsen riktar nu in sig mot personer. LO Sverige har köpt Fredrik Reinfeldt som negativt sökord på google avslöjade Dagens Opinion i veckan och ett supervalår som detta verkar arbetarrörelsen närmast i panik över S låga opinionssiffror.






onsdag 26 mars 2014

Trevlig utmärkelse som kom idag!

Min kollega skickade nyss den här bilden på en utmärkelse som kom med flygfrakt från USA idag. Roligt att vi kan bidra med ökad tillväxt och sysselsättning, och göra konsumenter nöjda och glada : )




Mitt svar till Inger Schörling publicerat på GD debatt.

Inger Schörling har skrivit under ett svar till mig idag om upphandlingen av vindskydd och toaletter som är publicerat i GD idag. Mitt svar till henne hittar du här!

Min erfarenhet sedan många år i kommunapolitiken i Gävle är att man måste läsa in sig i handlingarna noga och prata med de företag som berörs. Tyvärr så är det nödvändigt eftersom tjänstemännen som berörs av frågan  - fullt naturligt - kommer att ge sin version av historien, men inte nödvändigtvis den kompletta versionen.

I det här fallet så är det fakta att man inte har fört förhandlingar med två parter ända till slutet så nu kommer vi aldrig att få veta vilket avtal Gävle hade kunnat få. Vi vet inte heller vad kostnaden för de offentliga toaletterna kommer att bli, men det verkar ju som att Schörling tror att hon kan upphandla dem trots att avtalet förbjuder det.

Att avtala bort reklam för andra företag utom 1 i 15 år är inte en önskvärd situation. Det hade självklart varit bättre att i såfall dela upp Gävle så att fler hade kunnat vara med och bidra till samhällsinformation.

Det är också viktigt att utvärderingen av sådana här upphandlingar går rätt till. Det får aldrig finnas en misstanke om att beslut fattas på andra grunder än affärsmässiga.


SSU kampanjar mot arbeten för unga i restaurangbranschen! Tydligen kan inte S linje beskrivas!


Den här affischen delar ut SSU ut. Det är faktiskt helt obegripligt att S kampanjar mot jobb för unga men å andra sidan beskriver det väl hur s arbetslöshetslinje ser ut. En röst på M och alliansen är en röst för fortsatt jobbtillväxt. En röst på S är en röst på ökad arbetslöshet.



Kan man vara politiker och driva företag samtidigt?

I politiken så är det viktigt att det finns många olika yrkesgrupper, och människor med olika erfarenheter som möts. Tyvärr är det för få som har företagsbakgrund som engagerar sig politiskt. Det kan finnas många olika anledningar till det men en är möjligtvis att politik och samhällsutveckling går långsamt till skillnad från många entrprenörer som vill att saker ska gå fort. I Hudiksvall är ett av kommunalråden Jonas Holm (M) företagare och genom sina personliga erfarenheter om hur man skapar tillväxt och får saker att hända så har också utvecklingen i Hudiksvall förbättrats sedan 2010.

Jag är också delägare i ett företag som är verksamt i poolbranschen. Vi importerar produkter från USA och genom de kunskaper jag får genom mitt delägande så kan jag personligen se hur vi kan utveckla företagsamheten ännu bättre. Det är självklart en "medial" godbit eftersom det är ovanligt att man kombinerar företagsamhet med politik. De allra flesta som ägnar sig åt politik i Riksdagen har inte några kopplingar till arbetsmarknad eller företagsamhet utan har gjort en politiskt karriär via de olika politiska partiernas ungdomsförbund. Det är självklart så att Anders W Jonsson (c) inte blir sämre politiker genom att han arbetar så ofta han kan som barnläkare, istället för att göra ett studiebesök.

Baksidan av att försöka kombinera politik med jobbskapande i företagsamhet är att man kan bli uthängd av media när man granskar ersättningar  ( då du uppbär ersättning för ditt arbete i företaget)för politiker, eller att media försöker hitta sidospår genom ditt företagande  för att misskreditera dig som politiker. Där har man nog också den främsta anledningen till att få företagsamma personer ägnar sig åt politik. Arbetarbladet ringde mig nyss om ett mål i Stockholms Tingsrätt där jag var kallad som vittne i en rättegång i en tvist med en f.d återförsäljare och en slutkonsument för några år sedan. Mitt bidrag i rättegången var att berätta om de beställningsrutiner som finns i vårt företag och berätta om att återförsäljaren hade beställt en pool i den aktuella slutkonsumentens namn, och att det hade ringt en person till mig, från skyddat nummer, och berättat om att beställning och betalning inte var något problem. Det kunde jag tillföra när jag vittnade i den rättegång som jag var kallad till.

Journalisten fick berätta för mig hur det gick i Tingsrätten och Hovrätten eftersom vi inte har någon kontakt med den tidigare återförsäljaren längre. Avtalet avbröts redan före den aktuella rättegången.

Syftet från Arbetarbladet är tydligen på min direkta fråga att skriva om rättegången eftersom jag var kallad som vittne. Det är baksidan av att vara en offentlig person men också något som hör till dagens klickjakt i media. När Johan Ronge lägger ut artikeln på nätet och taggar mig på twitter så vet han att det startar en klickjakt till Arbetarbladets hemsida och han sysselsätter Ung vänster och SSU en eftermiddag.

Arbetarbladet rasar i upplaga och tillhör tillsammans med den övriga s-pressen de stora förlorarna på dagens mediamarknad. Det beklagar jag eftersom jag anser att det är viktigt med en mångfald i media och våra lokaltidningar har en viktig roll att fylla. För egen del hoppas jag också att Arbetarbladet stoppar upp raset i upplaga eftersom ingen ägare i världen kommer att ge ut en papperstidning utan läsare. Om artiklar om mig kan bidra till att raset stoppas så är det självklart viktiga artiklar AB skriver. Är syftet ett annat så hör det till spelet om att det är supervalår och AB har sin roll att fylla i valrörelsens propagandakrig.







tisdag 25 mars 2014

Frågan är inte varför Visita kampanjar mot de politiska förslag som skulle skada deras bransch så allvarligt - frågan är varför facken är tysta? Det är deras medlemmar som kommer att tappa jobbet!

Aftonbladet skriver om Visita kampanj för jobben i deras bransch, turist och besöksnäringen. Det vore självklart tjänstefel av ett branschförbund att inte varna för politiska förslag som skadar deras näring så hårt. Frågan borde ställas till facket - varför är ni tysta? Företagen kan alltid klara sig genom att dra ned antalet anställda, och att inte expandera verksamhet, men varför är facket tyst? Det är era medlemmar som tappar jobbet?

Läs ledaren i Gefle Dagblad idag om varför det är principiellt fel med att Unga Örnar driver fritidsgårdar med skattemedel.

Igår hade vi en lång och het debatt om varför det är fel att socialistiska kampanjorganisationer som Unga Örnar driver fritidsgårdar/klubbar med skattemedel åt Gävle kommun. Det tillhör helt andra andra - ljusskygga statsskick - där man anser att barn måste indoktrineras politiskt från unga år.

Missa inte Gefle Dagblads utmärkta ledare i ämnet idag.

måndag 24 mars 2014

V MP S sprack igen i Gävle kommun

Återigen sprack kommunledningen i Gävle vid dagens omröstning i ett ärende. Vad Gävle behöver är en stabil och trygg alliansregering även i Gävle. En svag rödgrön ledning skadar Gävles utveckling!



söndag 23 mars 2014

Lilla Sportspegeln är på besök hos Heros idag och gör ett inslag om Alma som spelar el-hockey!


SVT Lilla Sportspegeln är på Heros el-hockey träning och gör ett inslag om Alma som tränar i Gävlelaget #Gävle





Kulturhuvudstadsåret splittrar Umeå och kommunen måste skära ned med 300 miljoner. Ngt för krönikören på GD ledare att läsa om?

Umeå ska skära ned sin budget med 300 miljoner och kulturhuvudstadsåret splittrar Umeå. Ngt för GD ledare att läsa?

http://www.expressen.se/nyheter/dokument/har-ar-satsningen-som-delar-umeaborna


Välkommen till Gävle Lilla Sportspegeln


Idag kommer Lilla Sportspegeln till Gävle för att göra ett inslag om Alma som spelar el-hockey i Heros. Det är roligt att SVT uppmärksammar sporten el-hockey och handikappidrott, och så Alma förstås.

fredag 21 mars 2014

Vem företrädare en medarbetare på en offentlig arbetsplats där S styr och där facket är s-märkt?

För en tid sedan skrev jag ett blogginlägg om problemet med usla chefer som orsakar ohälsa. Jag har fått en stor respons på det inlägget och problemet verkar vara större än jag först trodde.

Det handlar om privata företag där man har anställt lägre mellanchefer som inte klarar av sin uppgift men problemet finns i än större omfattning i offentlig sektor. Där finns det också en dubbel komplikation. Om en medarbetare arbetar i Gävle kommun och råkar ut för en chef som inte klarar av sitt uppdrag av att vara ledare - vem ska då hjälpa medarbetaren? Tydligen så finns det ett uttalat arbetssätt att Kommunal, som är S närstående, inte kritiserar Gävle kommun eftersom den kommunen styrs av s. Ofta är det också s politiker som är verksamma i fackförbundet Kommunal. Det ställer en ytterst relevant fråga. När fackförbundet är så tydligt S märkt, och man i själva verket företräder arbetsgivaren, som är styrt av socialdemokraterna - vem företrädar då medarbetaren vid en konflikt?

Det är ett allvarligt problem och pekar på att de fackliga företrädarna borde skilja på sina roller. De får sin lön tack vare medlemsavgiften från medlemmarna och ska då självklart ha sin lojalitet och uppdrag från just medlemmarna och inte hos partiet eller arbetsgivaren.

Det är dock alltid arbetsgivarens yttersta ansvar att säkerställa att man har chefer som fungerar i en organisation. I det ligger också att kompetensutveckla sina chefer så att de både levererar ett gott resultat men också att man skapar en positiv delaktig och friskskapande arbetsplats. Det ska vara roligt att gå till jobbet!

När/om man gör en felrekrytering, vilket kan hända vilket företag som helst oavsett bransch eller utser en chef som inte är lämplig i en offentlig organisation, så är det viktigt att företaget tar sitt ansvar och lyfter bort personen. Det enda man kan vara säker på är att om en chef orsakar ohälsa för sina medarbetare eller levererar ett dåligt resultat, så kommer det inte att bli bättre. Du kan också ha chefer som kortsiktigt gör goda ekonomiska resultat - försäljningen ökar eller det kommer in fler kunder eller vad man nu mäter, men det långsiktiga priset för de kortsiktiga framgångarna blir så stora att företaget i längden kommer att lida skada. Det här problemet tenderar att vara större i större företag där kopplingen mellan ägare och verksamhet inte är så stor utan det är det finns mellanchefer och gruppchefer som kan ha ett felaktigt betende. I sådana företag är det viktigt att HR funktionen fångar upp dåliga chefer och hjälper dem att utvecklas eller avvecklas. Här borde även Försäkringskassan och Företagshälsovården kunna arbeta ännu närmre arbetsgivarna. När de får signaler om arbetsplatser som inte fungerar så borde de slå larm till de företagens HR avdelningar. Lämpligen genom att vara tydliga på läkarintyg mm.

Hur ska man då lösa problemet med s influerade fackförbund? Ja, om inte facken ser värdet av att skilja sig från partiet så kan medarbetarna istället välja att rösta fram alliansen vid styret i Gävle. Då blir det en skillnad mellan politiken - tjänstemännen och fackförbundet. Det skapar en större rättstrygghet för den enskilde och gör att ohälsan kommer att sjunka när vi återför glädjen på de arbetsplatser som idag upplever problem. Den stora vinnaren med det, förutom medarbetarna, är de som använder kommunens tjänster. Medarbetare som har roligt på jobbet och gör ett bra jobb, kommer också att ge bättre service och bemötande. Det är så kedjan hänger ihop.

Vi politiker kan skapa ramar och regler och arbeta för att minska ohälsan men om inte arbetsgivare är aktiva i den kedjan som jag har beskrivit ovan så kommer våra verktyg att vara begränsade. Så min enkla vädjan till företag och offentliga arbetsgivare är; Se till att ni har rätt chef på rätt plats så att vi kan använda våra gemensamma resurser till välfärd istället för sjukskrivningar. Er vinst som företag är att ni kommer att ha arbetsplatser där era medarbetare mår bra och då levererar bättre helt enkelt.






Anders Sundström (s) höjer sitt eget arvode med 70% men plockar bort bonusen för COOP:s kunder

Det är LO som bestämmer Sundströms (s) arvode så det är bara att konstatera att rörelsen tar hand om de sina, i alla fall topparna. Pensionären som ev röstat på Sundström en gång i tiden får börja handla på Ica istället?







onsdag 19 mars 2014

Sverige har inte för mycket riskkapital!

Jag och Ulf Berg konstaterar i en debattartikel att Sverige behöver snarare mer riskkapital - inte mindre. Idag arrangerar vi ett seminarium om riskkapitalföretagens betydelse för jobben i Sverige

http://www.dagenssamhalle.se/debatt/sverige-behoever-mer-riskkapital-–-inte-mindre-8226





måndag 17 mars 2014

Moderaterna överklagar beslutet om fristadsrum för konstnärer som skulle kosta skattebetalarna i Gävle miljoner.

Inger Källgren Sawela förklarar väl i Arbetarbladet varför vi moderater idag har skickat in en överklagan om v mp s beslut om fristadsrum för en konstnär.

Vår princip är att Gävle kommun ska fokusera på att utveckla Gävle och att ta hand om våra kommuninvånare för Gävlebornas pengar. Vi har alltså inte emot att någon söker asyl i Sverige på sedvanligt sätt. Den möjligheten finns för alla medborgare oavsett om du är konstnär eller inte.

Vill staten att vi ska ta på oss kommunala uppgifter - vilket är fullt möjligt - så måste staten också skicka med pengar för detta. Vi anser att det går emot den kommunala kompetensen och därmed kommunallagen att med kommunala skattemedel bedriva en egen biståndspolitik.

Det är mycket troligt att Förvaltningsrätten kommer att bifalla överklagan.

SVT kulturnytt har även pratat med Niclas Bornegrim och den intervjun hittar du på länken.

söndag 16 mars 2014

Kan inte Stefan Löfven räkna? Eller har han inte läst S budgetmotion till Sveriges Riksdag? Oavsett vilket så förväntar man sig mer av en statsministerkandidat.


Det var utklassning i debatten mellan statsminister Fredrik Reinfeldt och den tidigare fackföreningsledaren Stefan (S) i SVT Agenda. Det blev en diskussion om S budget i Agenda och uppenbarligen kan inte Stefan sin egen riksdagsbudget. Men jag ska inte vara sämre än att jag kan hjälpa Stefan att räkna: S saknar finansiering på 11 miljarder kronor;

• I sin budgetmotion för 2014 föreslår Socialdemokraterna reformer på 27 miljarder kronor.

• I samma motion föreslår Socialdemokraterna finansiering på 31 miljarder kronor.

• Närmare hälften av Socialdemokraternas finansiering på 31 miljarder kronor utgörs av ”nej till femte jobbskatteavdraget” och ”nej till höjd skiktgräns i statlig inkomstskatt”. Det är sammantaget 15 miljarder kronor i finansiering som har fallit bort. Därmed återstår 16 miljarder kronor i finansiering (31-15 mdkr = 16 mdkr).

• Med 27 miljarder kronor i reformer och 16 miljarder kronor i finansiering fattas 11 miljarder kronor i finansiering av de reformer som Socialdemokraterna presenterade i sin budgetmotion.

• Socialdemokraterna har inte backat från något av sina utgiftslöften.

 

Riskkapitalister - bovar eller befriare!


Seminarium i Riksdagen på onsdag!




Supersport Söndag var ordet för dagen alltså : )






Expressens kultursida rasar mot M i Gävle. Gott tecken på att kf gruppen har landat rätt.

Det är tydligen en chock för kultureliten att M i Gävle tänker överklaga beslutet om miljoner till utländska konstnärer till Förvaltningsrätten för att frågan om den kommunala kompetensen ska prövas.





Mycket klokt av svenska folket om de skickar ut de forna kommunisterna ur riksdagen!




- Posted using BlogPress from my iPad

När v mp s pratar politik så sjunker de i opinionen!

Det är på valdagen valet avgörs. Inte av #twittervänstern. När v mp s börjar att prata politik sjunker de i opinionen



- Posted using BlogPress from my iPad

fredag 14 mars 2014

Utanförskapet i Gävleborg har minskat med 10 000 personer enligt Riksdagens utredningstjänst.




Utanförskap


Begreppet utanförskap har kommit att användas i olika sammanhang bland annat av regeringsföreträdare sedan den borgerliga alliansen kom till makten 2006. Användningen av begreppet har beskrivits som problematiskt eftersom regeringen inte presenterat någon entydig definition (Riksrevisionen 2008). Den grundläggande utgångspunkten vid användningen av begreppet är individens deltagande på arbetsmarknaden. Skillnaderna mellan olika mått ligger i vilka egenskaper man väljer att foga samman för att säga något om utanförskapet. SCB:s indikator byggs upp av information om individer med försörjning från olika ersättningssystem. Utgångspunkten är statistik över antalet personer i åldrarna 20-64 år som försörjs genom sjukpenning, sjuk- och aktivitetsersättning, ersättning vid arbetslöshet och ekonomiskt bistånd.

 

Tabell 1: Antal helårsekvivalenter i åldrarna 20-64 år som försörjdes med sociala ersättningar och bidrag i Gävleborgs län 1999-2011

 
Sjuk-penning
Sjuk- och
aktivitets-
ersättning[1]
Arbets-
löshet
Arbets-
marknads-
åtgärder
Ekonomiskt
bistånd
Totalt
Folk-
mängd
20-64 år
Andel
1999
6 071
12 562
11 469
6 167
2 199
38 469
160 199
24,0
2000
7 743
12 598
10 361
5 165
2 060
37 927
159 596
23,8
2001
9 699
12 981
8 722
5 195
1 790
38 387
159 055
24,1
2002
9 804
14 007
7 874
5 732
1 646
39 063
158 476
24,6
2003
9 238
14 957
9 116
4 738
1 681
39 731
158 293
25,1
2004
7 749
16 301
9 440
5 687
1 792
40 970
158 108
25,9
2005
6 201
17 240
8 814
6 051
1 873
40 180
157 945
25,4
2006
5 170
17 361
7 275
7 062
1 742
38 609
157 584
24,5
2007
4 166
17 016
5 884
4 474
1 765
33 305
157 233
21,2
2008
3 478
16 278
4 166
4 171
1 903
29 996
157 130
19,1
2009
2 919
14 962
5 325
6 167
2 370
31 742
156 445
20,3
2010
2 577
13 159
4 376
8 473
2 751
31 337
156 026
20,1
2011
2 946
11 298
3 401
8 064
2 867
28 577
155 241
18,4

Källa: SCB 2012


För att skapa jämförbarhet mellan olika typer av ersättningar mäts antalet helårspersoner, så kallade helårsekvivalenter. Med helårsekvivalenter avses antalet individer som skulle kunna försörjas under ett helt år med full ersättning. Exempelvis blir två personer, som varit heltidsarbetslösa ett halvår var, tillsammans en helårsekvivalent.

 

Vad som kan konstateras i tabell 1 är att andelen arbetslösa och personer som försörjs via olika ersättningar och bidrag ökade fram till 2004 för att sedan minska. Minskningen för perioden 1999-2011 motsvarar cirka 5,5 procentenheter.

 

 

Om vi utgår från SCB:s statistik över helårsekvivalenter och använder det för att beteckna det så kallade utanförskapet framgår det att andelen är större i Gävleborgs län än i övriga riket. Relaterar vi Gävleborg till de övriga länen i Sverige så kan det konstateras att länet utmärker sig genom att utanförskapet är relativt stort under hela perioden. Det ligger konstant bland de tre län med störst andel personer försörjda med sociala ersättningar och bidrag. Åren 2006-2011 har Gävleborgs län haft störst andel försörjda med sociala ersättningar och bidrag av rikets alla län. Relateras den regionala statistiken för Gävleborgs län till utvecklingen i riket som helhet kan det konstateras att utvecklingen är relativt likvärdig. Skillnaden är som störst 2004 då andelen för Gävlebors län ligger 5,9 procentenheter över riket. Skillnaden minskar sedan något för att vara som minst 2008 och 2011 då skillnaden låg på 3,9 respektive 4,0 procentenheter.

 


Källor


Riksrevisionen (2008), Utanförskap och sysselsättningspolitik – regeringens redovisning, RiR 2008:26. Besökt 2012-11-21

http://www.riksrevisionen.se/PageFiles/1811/RiR_2008_26.pdf

 

Statistiska centralbyrån (2012), Hushållens ekonomi allmän statistik - Antal helårsekvivalenter 1999-2011 efter län. Besökt 2012-11-21


 



[1] Sjuk- eller aktivitetsersättning är den term som sedan 2003 används istället för förtidspension

torsdag 13 mars 2014

Skillnader mellan Finansminister Anders Borg och Magdalena





Mitt i den värsta tidningskrisen någonsin vill Miljöpartiet förbjuda - reklam och därmed annonsintäkter!

Igår debatterade Riksdagen företagsbeskattning och punktskatter. Jag rekommenderar varje väljare att gå in och de den debatten. Där stod bl a norrbottningen Hanna Bergstedt och argumenterade mot norrlands intressen genom att plädera för en kilometerskatt. Hon vet självklart att det skulle slå ut jobb i basindustrin genom att produkterna blir dyrare, och hon vet också att alla produkter som vi köper i en butik skulle bli dyrare, men hon vet också att s budget inte går ihop om man inte inför en straffskatt på avstånd på 4 miljarder. De behöver pengarna till stora utbyggnader av bidragssystemen. Alliansen bekämpar inte avstånd utan utsläpp.

Men det mest märkliga inlägget hölls av miljöpartiets riksdagsledamot. Mitt i den värsta tidningskrisen någonsin så vill hon förbjuda reklam, och därmed annonsintäkter för tidningar.

Det sägs (och mätningar visar) att miljöpartiet är journalisternas favoritparti. Ca 50 % av dessa röstar på mp och sedan kommer v och s. 8 av 10 journalister röstar rött i Sverige.

OM det skulle gå så olyckligt att mp kommer till makten så riskerar alltså all reklam i samhället att förbjudas. (förutom politiskt säger hon också i debatten). Det skulle riskera att all journalistik slås ut i Sverige, förutom de statliga medierna som inte är beroende av intäkter utöver de statliga medlen.

Det vore ett allvarligt dråpslag mot samhällsdebatten i Sverige och jag kan inte ens tänka mig konsekvenserna av detta. Jag frågade på twitter igår vad en tidning skulle kosta utan annonsintäkter och fick svaret 100 kronor per styck. Vem skulle köpa Gefle Dagblad eller Arbetarbladet då?

MP är inte bara ett hot mot basundustrin, svenska hushåll utan nu ett allvarligt demokratihot mot yttrandefrihet och medier. Tidningarna skulle slås ut oerhört snabbt med ett reklam och annonsförbud.

SCB statistik visar på en positiv utveckling i Sverige på område efter område. Varför inte media rapporterar om det? Frågan bör ställas till dem.

SCB nyheter är en positiv läsning för oss alla som vill se en fortsatt framgångsrik alliansregering. Dag efter dag, vecka efter vecka så kommer knastertorr statistik som visar på en positiv samhällsutveckling i alliansstyrda Sverige. Nu senast visar SCB hur hushållskonsumtionen har ökat i Sverige i januari. Det kanske inte mp som hatar tillväxt och ekonomisk konsumtion tycker är bra, men vi andra kan glädjas åt det. Varför inte media rapporterar om den positiva utvecklingen? Ja, den frågan ska ställas till dem så klart men de kanske har bestämt sig för en annan agenda?

Ulla Andersson (v) råd till kvinnliga företagare som vill gå med vinst: Starta byggföretag istället!

För Ulla Andersson (V) är det ok att företag tjänar pengar i manliga branscher men inte i branscher där det finns flest kvinnor. När kvinnliga företagare ställer frågan till Ulla om varför det är på det sättet, så blir Anderssons råd:starta byggföretag.

Vänsterns dubbelmoral blir övertydlig. Vinst är tydligen ok om du driver företsg i en manlig bransch men inte i företag där du är kvinna i ett omsorgsföretag. Kommer media att granska vänsterns dubbelmoral? Ja, inte de statliga medierna iaf. De brukar låta forna kommunister komma undan med allt.



- Posted using BlogPress from my iPad

onsdag 12 mars 2014

En kilometerskatt på 14 kronor per mil är ett stort hot mot basindustrins konkurrenskraft i Gävleborg och Sverige!

Företagsbladet skriver om vårt besök hos Mellansvenska Handelskammaren i måndags där mina moderata kollegor i Skatteutskottet Henrik Von Sydow Ulf Berg Lena Asplund Anette Åkesson och Fredrik Schulte besökte Gävleborg och Dalarna.

Sandvik var mycket tydligt om konsekvenserna:

Börje Pettersson, General Manager Logistic på Sandvik, underströk att de ökade kostnaderna slår på sista raden.

- Kilometerskatt är det största hotet och skulle innebära stora kostnader för Sandvik och annan industri, totalt ökade kostnader på transporter med 10 % med alla pålagor som är planerade eller föreslagna, sa Börje Pettersson.

Lite bilder från måndagen och tisdagens besök av M skatteutskottskollegor



















tisdag 11 mars 2014

Gefle Dagblad skriver om besöket igår av kollegorna i skatteutskottet

Gefle Dagblad har en liten artikel från gårdagens besök av kollegorna i Skatteutskottet i Gävle och besöket fortsatte sedan till Dalarna där vi besökte restaurangföretagare och företrädare för åkerinäringen och basindustrin.

Journalister riskerar livet för oss andra så att vi får en relevant rapportering även från krigsområden!

Sveriges Radio mångåriga och respekterade medarbetare Nils Horner har blivit mördad i sin tjänst som journalist. Det är obeskrivligt tråkigt och också en påminnelse om det farliga uppdrag som många journalister har. När vi sitter framför radion eller datorn och tar del av dramatiska berättelser så är det någon som riskerar sitt liv för att vi andra ska kunna ta del av de dramatiska berättelserna.

Idag går tankarna till Nils Horners anhöriga och de medarbetare på SR som var kollegor med Nils.

måndag 10 mars 2014

Idag besöker M ledamöter i skatteutskottet Gävleborg och Dalarna. Hur skulle s v mp politik påverka jobben i Sverige? vi ställer frågan till dem som vet det bäst, företagen som anställer.

Idag välkomnar jag M kollegorna i Skatteutskottet till Gävle. Vi ska träffa Sandvik Korsnäs mfl hos Mellansvenska Handelskammaren, och sedan Call Up. De har många unga anställda och vet självklart vad en tredubbling av arbetsgivaravgiften skulle betyda för ett företags möjligheter att behålla sina anställda resp anställa fler. Sedan åker vi till Dalarna där Carl Ström Svenskt Näringsliv har bjudit in ett antal företag som också kan berätta om hur s v mp politik skulle påverka deras företag negativt, och därmed jobben.

Debattartikel i Arbetarbladet inför dagens besök av M kollegorna i Skatteutskottet





- Posted using BlogPress from my iPad

lördag 8 mars 2014

Grattis Brynäs IF och Sanna!

Brynäs IF till slutspel i hockey och Sanna vinnare i Melodifestivalen. Grattis!

Nomineringsstämma i Gävle

Michael Dahlberg vald till ordförande på nomineringsstämman i Gävle







Hur många jobb skulle försvinna i besöksnäringen om s vinner valet i höst?

Läs artikeln i Gestrikemagasinet från vårt besök på Kubgsberget så får du en indikation.

http://www.gestrikemagasinet.se/articles/view/besoksnaringen-riskerar-nerdragningar-om-s-v-och-mp-vinner-valet


Grattis Charlotte Kalla!





S läste min Niclas och Birgitthas debattartikel i GD och AB om Valbobadet?

S säger till @GDnyheter att Valbo sportområde är viktigt. De läste väl vår debattartikel i ämnet? Det är bra att s v mp nu påstår att de är för Valbobadet men gäller det även efter valet? Tillåt mig tvivla. Vill du vara säker på att Valbobadet ska vara kvar, rösta då på M och alliansen.

http://gd.se/ledare/debatt/1.6785654-vi-maste-varda-det-vi-har

En respekterad och välkänd röst från P4 Gävleborg har somnat in.

En respekterad välkänd lugn och trygg nyhetsröst har somnat in skriver @P4Gavleborg på sin hemsida. Mkt tråkigt! Det känns som att Anders alltid har funnits på P4.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=99&artikel=5801270


fredag 7 mars 2014

Vad är nyttan för Gävleborna med samarbetet med Buffalo City?

Jag och Birgitta ställan frågan om S kommunalrådens omfattande resor jorden runt. Vad är nyttan för Gävleborna?