Sidor

torsdag 14 mars 2013

Statliga SVT Gävle-Dala nyhetschef Peter Bäckström dömer automatiskt ut allt vad Stefan Fölster säger...

Lyssna här på vad SVT Peter Bäckström säger om Stefan Fölster Reforminstitutet i statliga Radio Gävleborg i programmet nyhetskommissionen. Tydligen ska man automatiskt döma ut allt vad Stefan Fölster säger eftersom han inte är socialist. (eller eg. vet väl ingen vad Stefan Fölster står eller inte politiskt. Det är Peter Bäckströms förutfattade mening som styr vad han säger)

Reforminstitutet har konstaterat att s styrda Gävleborg har sämst mänsklig utveckling i Sverige enligt ett index som bygger på FN mänskliga rättigheter. Radio Gävleborg har haft flera tunga inslag om rapporten som borde ställa varje politiker i Gävleborg sömnlös. Hur kan vi som har så goda förutsättningar i alla fall ligga så lågt i alla mätbara nyckeltal och hur kommer det sig att Uppsala, en timme från Gävle, har en helt annan utveckling och ligger i toppen i Sverige?

Av de som arbetar på SVT och SR röstar 8 av 10 journalister på v mp eller s. Det är klart att det blir upprörda känslor i en panel när någon då kritiserar socialdemokraterna som styr länet. (även om jag vill göra klart att jag inte har en aning om vad just de här enskilda medarbetarna röstar på)

Det som är anmärkningsvärt är alltså att Peter Bäckström automatiskt dömer ut Stefan Fölster enligt en förutfattad mening om vad Stefan Fölster skulle stå för politiskt och att han inte bedömer vad Stefan Fölster säger i SAK. Det är alltså därför som Reforminstitutets rapport inte har avhandlats i SVT Gävle-Dala trots att det är ett anmärkningsvärt innehåll.

Peter Bäckström är med och styr vad du ser i SVT Gävle-Dala i nyheterna. Det kanske inte är så konstigt att det är väldigt sällan du ser relevanta näringslivsnyheter i SVT Gävle-Dala med företrädare eftersom Bäckström har dömt ut dom som borgerliga? Jag reflekterade ofta över hur det kunde komma sig att LO och TCO och många andra fackliga företrädare vadr/är med i SVT Gävle-Dala men ytterst sällan företrädare för Svenskt Näringsliv Företagarna LRF mfl när jag var regionchef för Svenskt Näringsliv i Gävleborg. Vi fick alltså svaret i Radio Gävleborg igår. Arbetar man för näringslivet har man betalt för att vara kritiskt mot s enligt Bäckström. (att Reforminstitutet är en oberoende tankesmedja var inte så viktigt just i det här sammanhanget)

Det vore intressant att få en kommentar till Peter Bäckströms uttlande från chefer på SVT om det är förenligt med SVT krav på opartiskhet och neutralitet att man automatiskt dömer ut Stefan Fölster på det sätt som skedde i sändningarna i Sveriges Radio Gävleborg. Det är mycket upplysande att lyssna på programmet i varje fall, och skänk då alltså en tanke till att det är paneldeltagarna som styr informationsflödet i media i Gävleborg. Media är makt och det är därför som det är så viktigt för s v och mp att se till att rätt personer arbetar i media utifrån deras ståndpunkt och ännu viktigare,  att vi i Sverige har statliga journalistutbildningar så att alla formas i rätt anda.

I många andra länder kommer journalister till media från andra yrken när man har skapat sig en karriär utanför media och sedan använder man den kunskapen som journalist. Men i Sverige har vi folkhögskolor och journalisthögskola så att alla formas lika. Det är så du ska tyda Bäckströms angrepp på Stefan Fölster. Inte för vad han säger utan för att det är just han som säger det.








Inga kommentarer: