Sidor

måndag 22 april 2013

Är inte försvarets beredskap så god som det framställs som?

SVD avslöjar idag att det ryska försvaret påstås ha övat mot Sverige. Enligt artikeln har inte försvaret haft möjlighet att sända upp svenskt stridsflyg för att markera vår närvaro. Om artikeln stämmer så är det en anmärkningsvärd nyhet. Jag tycker att man bör avvakta mer information innan man drar för snabba slutsatser. Just nu pågår det en kampanj från försvaret för att få mer ekonomiska resurser och nyheten stämmer väldigt väl in i tiden för den kampanjen.

Det som inte framgår av artikeln är varför Sverige inte hade möjlighet att skicka upp det svenska flygvapnet. Berodde det på en extraordinär händelse? Berodde det på att beredskapen ser ut på det sättet? Artikeln ställer många frågor som försvaret måste svara på. Som riksdagsledamot förutsätter man att myndigheter följer riksdagsbeslut och det gäller självklart även i den här frågan.

Min farfar låg i beredskapen under andra världskriget och dåvarande statsministern från s påstod att den svenska försvarsförmågan var god - men de som inne i det svenska försvaret visste att det inte var sant. Det är viktigt att vi inte begår samma misstag igen och tror att det aldrig blir ofred igen. Sverige ska ha en god och stabil försvarsförmåga mot alla förekommande hot. Det är en viktig del av att vara en självständig stat. Att vi kan försvara oss mot en yttre fiende. Det som är komplext idag jämfört med tidigare är att det finns så många olika hotbilder mot Sverige. Det är IT hot, terrorism, och andra länder som skulle kunna ha ett intresse av att Sverige var en del av deras intressesfär.

Det kommer säkert att bli en intressant försvarspolitisk debatt den här veckan i Sverige och SVD visar att man återigen är nyhetsledande.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Men kära nån - du representerar ju ett av de partier som är ansvariga för detta! Er verklighetsfrånvarande försvarspolitik kommer kosta er i alla fall min röst i nästa val!

Fredrik Antonsson - aka Sjätte mannen sa...

Jaha Beckman?

Skall jag tolka det som om Försvarsmakten i sina ambitioner att få mer pengar bad Ivan att flyga upp med bombflyg för att öva anfall mot vara luftförsvarscentraler? Är det din slutsats? Eller kan det vara så att Ryssland gjorde det för att visa att Enström har fel när hon med en dåres envishet tjatar om att Ryssland ligger på en låg nivå medan vi som inte har någon incidentberedskap har en hög förmåga? Utveckla!

Anonym sa...

Nu väntar vi på att Försvarsministern avgår (igen), och en riktigt kommer in. Jag är så trött på "låtsasministrar".
Jag väntar också på att Moderaterna tar försvarspolitiken på allvar och inte ser Försvaret som ett särintresse. Hittills har den varit en katastrof och en fullständig besvikelse.
Tror mängder av fd moderatväljare tvekar om vilken valsedel man tar nästa år.

Anonym sa...

Ni Nya Moderater är ju ett skämt!
Ni tar ifrån myndigheten pengarna och förutsätter att den gör samma jobb! Om den påpekar att förutsättningarna inte stämmer kallas den ett särintresse!
Dessutom har Ni NOLL KOLL och uppföljning.
Detta är värre än när Göran sov på
Tsunamiannandagen!
Civilingenjör Bo Adolfsson

Lövet sa...

Snäll du: Läs igenom ditt eget inlägg en gång till och fundera på hur det framstår: Ryskt attackflyg övar offensiva uppdrag mot Sverige vars incidentberedskap inte fungerar. Då talar du om IT-hot! ...bättre "spin" nån?

Och sedan försöker du på något bak-och-fram-och-ut-och-in-vänt vis dra in Per-Albin Hanssons* famösa uttalande i detta? Fattar du inte att det "skämtet" är på din egen och din partilednings bekostnad?

Snälla hur får du ihop det här? Vem försöker du övertyga - dig själv eller? Någon annan utöver din egen partiledning låter sig inte längre övertygas. Och som synes allra minst den ryska militärledningen.

*) För övrigt: Som du kanske minns så var det din egen (förre) försvarsminister som i en Brännpunktartikel härområet deklarerade "Vår beredskap är fortsatt god"

Anonym sa...

Om du är rädd för att vi ska begå historiska misstag så bör du kanske ta dig en sväng förbi regeringskansliet och ställa herrar Reinfeldt och Borg mot väggen. På vägen från Helgeandsholmen passerar du lämpligen Jakobsgatan 9, tar Enström i örat och drar med henne också.

Men då du sannolikt som de flesta "nya" moderater är mer rädd om den politiska karriären än vilka följder fattade beslut får kommer detta givetvis aldrig att inträffa. Istället kverulerar du lite snyggt för att få med dig hemmaopinionen så jobbet och de 57 tusen i månaden kan räddas för ytterligare fyra år. Men du kommer aldrig att ta strid inom partiet för en sån här fråga. Du kommer aldrig att stå upp för dina väljare mot partiet. Ty i Nya Moderaterna är partiledningens ord lag och feltycker man får man relativt omedelbart en tur på en politiska schavotten och förpassas tillbaka till kommunalpolitiken i bästa fall. En mer maktfullkomlig och totalitär statsminister har inte Sverige haft på många S-regeringar, jag skäms för att ha röstat Er.

Sven Tycker sa...

Det var väl bra att militärledningen inte slösade pengar på att titta på när ryssarna övar. Vi kan använda våra skattepengar på annat.

Anonym sa...

Pinsamt!!!

Nya Moderaterna är ju ett skämt!

Jag har sedan 1988 röstat på moderaterna men nu är det slut!!!

Fredric

Lars Gyllenhaal sa...

Din insinuation om Mikael Holmström haltar betänkligt.
Mvh,
Lars Gyllenhaal

Anonym sa...

"Just nu pågår det en kampanj från försvaret för att få mer ekonomiska resurser" Är det så snacket går i partiet? M är fan i mig en skam för svenskt politiskt ledarskap.

Anonym sa...

Bara för att man sitter i riksdagen behöver det inte betyda att man har stängsel runt hela hagen.

Blogginlägget bevisar det tesen.

Andreas Braw sa...

"Just nu pågår det en kampanj från försvaret för att få mer ekonomiska resurser och nyheten stämmer väldigt väl in i tiden för den kampanjen."

Berätta gärna mer om "kampanjen". Tror du inte att händelsen har inträffat, dvs. att ryskt strategiskt bombflyg vikt av mot Sverige utan att vi haft plan att skicka upp? Tror du att Försvarsmakten avsiktligt undviker att skicka upp plan eller skapar hål i beredskapen för att få mer pengar? Tror du att SvD och Försvarsmakten samarbetar mot regeringen, som du insinuerar?

Eller kan det vara så att försvaret, precis som under din farfars tid, har anslag som inte svarar mot uppgiften som givits?

Ni moderata företrädare - Du, försvarsministern, Borg, Bildt, Schulte, osv. - håller tyvärr på att sänka ert partis trovärdighet i botten i försvarspolitiska frågor. Det är synd tycker jag som före detta moderat. Mina kollegor pratar om att rösta på Socialdemokraterna. Då är det illa.

Med vänlig hälsning
Kadett Andreas Braw

PangPang sa...

Jag noterar total frånvaro av Beckman.

Hallå Beckman - var är du?
Var är dina svar på våra motfrågor, blev insikten för jobbig om hur totalt kasst (M) har skött nationens yttersta försäkring?

Ni har skött er sämre än (S).
Fundera på det medan vi andra röstar på Piratpartiet - det enda partiet som fortfarande har folkets bästa som huvudintresse.

GMY. För ingen annan är det.

Unknown sa...

Själva blogginläggets innehåll känns som under min värdighet att kommentera. -Dock undrar jag, om den Nymoderata ledningen förstår omfattningen av den misstro bland borgerliga kärnväljare, som vanskötseln av försvaret har resulterat i.