Sidor

onsdag 3 september 2014

Fakta contra vänsterns myter om RUT avdraget!


I SVT:s utfrågning av Jonas Sjöstedt (V) i går var RUT-avdraget ett av de ämnen som diskuterades. Sjöstedts fokus är på avdraget som en kostnad och en subvention till den rika överklassen, vilket rimmar illa med verkligheten.

Konjunkturinstitutethar tidigare gjort en bedömning av RUT-avdraget med slutsatsen att det inte ”kostar” i form av uteblivna intäkter, bland annat på grund av en ökad efterfrågan när fler får möjlighet att använda RUT-avdraget. Det har också haft effekten att svarta jobb blir vita. RUT har lett till fler jobb och mer skatteintäkter.

Sedan KI gjorde sin bedömning har Skatteverket fortsatt att rapportera om en ökning av användandet. I augusti i år kom siffror på att sju av tio som använder RUT-avdraget har en lön på under 32 000 i månaden. Antalet användare är 356 000 personer, som sammanlagt gjort avdrag för 1,2 miljarder under första halvan av 2013. ROT-avdragets motsvarande siffra är 6,9 miljarder.

I en färsk undersökning från Almega konstateras att tre av fyra nyanställda i RUT-företag kommer från arbetslöshet, vilket visar att RUT är en väg in på arbetsmarknaden och bort från utanförskap.

Reaktionerna på att Ali Esbati (V) i en debatt för ett tag sedan kallade RUT-anställda för ”tjänstefolk” har blivit starka. Tre lokalvårdare från Göteborg skrev med anledning av detta i går på Aftonbladets debattsida. De försvarade sina jobb och uttryckte oro för vad ett avskaffande eller en nedskärning skulle få för konsekvenser.

Inga kommentarer: