Sidor

onsdag 6 november 2013

Jag röstade nej till affären i Gävle Hamn som GD skriver om idag..


Idag har Gefle Dagblad en stor artikel om Gävle Hamn och den verksamhet som bedrivs där.

Så här skrev GD när frågan debatterades om Gävle Containerterminal;

Enligt moderaten Lars Beckman kunde man väcka honom mitt i natten och han skulle alltid hävda att kommunen inte skulle äga affärsdrivande bolag. Men i går eftermiddag röstade han för att kommunen skulle ta över aktierna i Gävle Containerterminal.  Han och de andra på samma linje var oroliga för att kommunen skulle tappa kontrollen över ett strategiskt bolag, och därmed också kontrollen över verksamheten i Gävle hamn. Och det var oklarheterna kring köparen Noor Capital som fick de flesta av motståndarna att tveka.

--

När man gjorde en enkel UC på det bolag som skulle köpa aktierna i bolaget så såg man att det inte kunde vara en långsiktig lösning. Förmodligen kunde inte bolaget få ett telefonabonemang på kredit.

Att då sälja och frånhända sig kontrollen över den viktiga verksamheten var mycket dumt, och återigen visar det sig att vi kan ha fått rätt. Nu vet inte ens de anställda vem som äger bolaget enligt GD... Och vad som händer i framtiden står skrivet i stjärnorna..

Min uppfattning är att kommunen kan äga infrastrukturen (på samma sätt som staten äger vägarna) och sedan upphandlar man driften av verksamheten. Då hade vi haft kontroll över den viktiga infrastrukturen i hamnen.Inga kommentarer: