Sidor

onsdag 9 februari 2011

Pressmeddelande om vinterdäck för tung trafik!

PRESSMEDDELANDE


2011-02-09

Riksdagsledamöterna Berg och Beckman (M) delar den oro som Motormännen har för att den tunga trafiken orsakar trafikstopp i Sverige. Vi ser gärna att regeringen tillsätter en utredning som ser över vinterdäckskrav för tunga fordon och dubbdäcksförbudet i vissa städer.

Riksdagsledamöterna Ulf Berg (M) för Dalarna och Lars Beckman (M) för Gävleborg

besökte två däckfirmor i Gävle och Falun den 31 januari och presenterade en utredning från Riksdagens Utredningstjänst om hälsoeffekter av dubbdäcksförbudet. Fredag den 21/1 besökte man även Gävleborgsåkarna, då kom följande punkter upp:

1. Det är ett problem för den tunga trafiken med vinterväghållningen.

2. Ett vinterdäckskrav vore önskvärt eftersom det skulle bidra till ökad trafiksäkerhet

3. Polisen borde ha rätt att stoppa fortsatt färd för fordon som inte uppfyller gällande regler och som uppenbart riskerar orsaka stora trafikstörningar

4. Lagstiftningen bör tydliggöra vem som ansvarar för att undanröja fordon som orsakar trafikhinder

Berg och Beckman har tidigare poängterat vikten av säkerheten på våra vägar. Dubbdäck minskar risken för en dödlig olycka med 42 procent, jämfört med odubbade vinterdäck. När det gäller tyngre fordon visar Trafikverkets rapport att ett vinterdäckskrav minskar olycksrisken med 35 %. Utöver högre krav på fordonets däck krävs det även bättre väghållning för att öka säkerheten på våra vägar, menar Berg och Beckman.

Sverige har en god tradition av att hålla en mycket hög ambitionsnivå när det gäller trafiksäkerhet. Det är naturligt i ett land där vi har långa avstånd och de allra flesta som lever utanför de absoluta storstäderna är beroende av bilen som transportmedel.

Vi ser gärna att regeringen tillsätter en utredning som ser över nuvarande regelsystem och utreder om vinterdäckskrav för tyngre fordon kan öka trafiksäkerheten och därmed undvika onödiga stopp i trafiken. Frågan om kommuners möjlighet att förbjuda dubbdäck bör behandlas i samma utredning.

Ulf Berg, (M) riksdagsledamot för Dalarna

Mob: 0702-504340

e-mail: ulf.berg@riksdagen.se

Lars Beckman, (M) riksdagsledamot för Gävleborg

Mob: Kontakt: 0703 – 613696

e-mail: lars.beckman@riksdagen.se

1 kommentar:

PEJ sa...

i somras var du en hård kritiker av de rödgrönas förslag om kilometerskatt för tunga fordon - du påstod då att alla svenska åkerier skulle läggas ned eller flytta utomlands.

men nu tycker du alltså det är helt ok att lägga gigatiska kostnader på landets åkerier iallafall.... märkligt..... förstår inte logiken.

Hur ska du göra med utländska åkerier?? ska de köra med vinterdäck i Sverige när det råder vinterväglag ???