Sidor

torsdag 1 juli 2010

Ny rapport slår hål på myterna om vårdval Stockholm!

Karolinska Institutets folhälsoakademi har gjort en oberoende granskning av Vårdval Stockholm. Slutsatsen är att vården i Stockholm har blivit mer effektiv och rättvis. Det slår hål på den falska bild som vänsteroppositionen i Stockholms läns landsting försökt måla upp, skriver de borgerliga landstingsråden med sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt i spetsen på DN debatt idag.

Klicka på rubriken för att komma till artikeln. Kommer statliga Radio Gävleborg att ta upp rapporten i Fokus idag?

2 kommentarer:

hanna sa...

Ren Fakta om Vårdval Stockholm :

Från renodlad lyxkliniker som Executive Health till barnsjukhuset Martina på Östermalm, med kliniker planerade i Malmö och Göteborg.
”Vi konkurrerar med korta väntetider och specialistutbildad personal”, konstaterar Martinas VD Peter Wasmuth i DN. ”Vi tar de lättare fallen; barn som har ont i magen, ont i örat, har stukat en fot eller en lättare fraktur. Svårare åkommor remitteras vidare till det offentliga”.
För den som har råd ökar möjligheterna att köpa sig förbi vårdköer – också för barn. Utan privat försäkring kostar ett besök på Martina 1.400,- kronor. Skandia erbjuder sedan 2008 barnsjukförsäkringen Lifeline Junior – ett av flera alternativ på marknaden. Kostnaden ligger runt 150,- kr per månad. Inga hisnande summor och orsaken är enkel: det offentliga och skattesedeln bär sjukvårdens större kostnader i alla fall. Trenden är tydlig. Det offentliga privatiseras inifrån och luckras upp för privatisering samtidigt som de renodlat privata alternativen och försäkringarna växer. I Stockholm ritas en karta över hur den gemensamma välfärden kan raseras. Regeringen Reinfeldt snappar upp vad som är möjligt och sprider det över landet. Stockholms läns landsting (med Filippa Reinfeldt i spetsen) är ett experiment för hur det ska gå till i resten av landet.

Privata kliniker skummar "gräddan" och lämnar allt annat åt det offentliga - där vi alla pröjsar notan.
Vinster i företagen ska vi inte ens prata om.

Lars Beckman sa...

Hanna, som vanligt har du fel.