Sidor

måndag 26 augusti 2013

Studiebesök i Helsingborg på onsdag...


På onsdag besöker vi Helsingborg för att se hur industrin kan samarbeta med kommunala energibolag för att ta tillvara spillvärme. Det är något som kan utvecklas än mer. Istället för att kommunerna gör dyra investeringar i fjärrvärmeverk så tar man helt enkelt tillvara industrins restvärme.


Pressmeddelande  2013-08-28
 
Riksdagsledamöter studerar fjärrvärmen i Helsingborg

I många delar av Sverige riktas kritik mot att värdefull restvärme inte släpps in i fjärrvärmenäten. Istället för att värmen tas tillvara kyls den bort. Men i Helsingborg utnyttjas restvärmen från Kemira och nu vill tre moderata riksdagsmän höra mer om Helsingborgs-modellen. 

– Vi berättade om vårt framgångsrika samarbete med Öresundskraft under ett seminarium i Stockholm i våras och det väckte gensvar, berättar Lennart Albertsson, vd på Kemira Kemi i Helsingborg.

Kemira och Öresundskraft har samarbetat under snart 40 år med att ta tillvara värme från Kemiras produktion. Tillverkningen av svavelsyra genererar stora mängder restvärme som, istället för att kylas bort, används i fjärrvärmenätet för att värma bostäder och fastigheter. Under 2012 handlade det om nästan 300 GWh, en dryg fjärdedel av all levererad fjärrvärme i Helsingborg.

De tre moderata riksdagspolitikerna Lars Beckman, Ulf Berg och Johan Johansson, som intresserar sig för frågan om restvärme från industrin, vill nu veta mer. Den 28 augusti besöker de Kemira.

– Vi och Öresundskraft arrangerar då ett seminarium för en bredare krets av beslutsfattare och politiker på lokal och regional nivå, berättar Lennart Albertsson.

– Att öppna fjärrvärmenäten för fler aktörer har utretts i omgångar men det är besvärligt att åstadkomma via lagstiftning. Vi tror att den frivilliga och affärs-mässiga modellen mellan oss och Kemira kan tjäna som förebild. Vi ser fram emot att få berätta mer, avslutar Öresundskrafts vd Anders Östlund.

Media är välkomna att delta:
Tid: 28/8, 09:00–12:00.  Plats: Kemiras huvudkontor Industrig. 83, 251 09 Helsingborg
Anmälan: Till Jan Bech-Sörensen (nedan).


Mer information:
Anders Östlund, vd, Öresundskraft, tel. 070-418 30 80

Lennart Albertsson, vd, Kemira Kemi, tel. 042-17 10 00
Göran Skoglund, pressansvarig, Öresundskraft, tel. 070-418 34 35
Jan Bech-Sörensen, chef, Industry Park of Sweden, tel. 042-17 17 83

_____________________________________________________________

Inga kommentarer: