Sidor

onsdag 14 augusti 2013

Pressmeddelande; Sverige borde överväga att införa åtgärder mot tiggeri genom att göra det brottsligt att tigga


PRESSMEDDELANDE
2013-08-14


Sverige borde överväga att införa åtgärder mot tiggeri
Riksdagens Utredningstjänst har på riksdagsledamöternas Lars Beckmans och Ulf Bergs uppdrag tagit fram en rapport som visar att flera europeiska länder infört åtgärder som böter eller förbud mot tiggeri. Danmark är ett exempel där tiggeri är ett brott enligt brottsbalken. Riksdagens utredningstjänst skriver att det enligt Köpenhamnspolisen är vanligt att den som döms för tiggeri första gången inte straffas alls, andra gången får en villkorlig dom på tio dagar och tredje gången döms till tio dagars fängelse.

- Sverige borde överväga att införa liknande åtgärder. Moderaterna har tidigare föreslagit att
utreda omfattningen av problemet och fundera kring om man på något sätt kan kriminalisera de som utnyttjar människor och organiserar det hela, säger Beckman i en kommentar.
- Människor ska inte kunna utnyttjas på det här viset utan det är viktigt att skapa verktyg, som bland annat efterfrågats av polisen, för att exempelvis kunna avvisa personer från vissa platser, fortsätter Beckman.

 
I Sverige har kommunerna ett ovillkorligt ansvar att hjälpa människor med mat och husrum. Ingen ska därför behöva tigga i Sverige på grund av svält, utan risken är att människor utnyttjas för att samla in pengar till organiserade ligor, avslutar Beckman.
 
 

 
Kontaktuppgifter:


Lars Beckman (M)

Riksdagsledamot Gävleborgs län

0703 – 613696

Här kan du du se en BBC dokumentär i ämnet om tiggeri.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

3 kommentarer:

Tanvir Mansur sa...

Hej, Lars!

Ni skriver så här:
"I Sverige har kommunerna ett ovillkorligt ansvar att hjälpa människor med mat och husrum. Ingen ska därför behöva tigga i Sverige på grund av svält, utan risken är att människor utnyttjas för att samla in pengar till organiserade ligor, avslutar Beckman."

Har du ens pratat med några av kommunernas socialtjänster? Eller Regeringens samordnare för hemlöshetsfrågor, Michael Anefur?

Kolla med dem om det finns människor som behöver tigga på grund av svält. För det finns det.

Det finns redan ett förbud mot trafficking. Ser inte hur ert förslag skulle på något sätt vara annorlunda, förutom att misstänkliggöra fattiga människor.

Härnäst vill ni väl förbjuda människor som samlar pant också?

Unknown sa...

Mycket bra. Jag upplever stora problem med skolbarn som tigger pengar till skolresor och Frälsningsarmén som tigger på gatan med sitt oljud. Sätt dem i fängelse bara.

Lars Beckman sa...

Självklart gäller inte vårt förslag barn som samlar till skolresor eller Frälsningsarmen