Sidor

tisdag 7 maj 2013

Det byggs överallt...

Just nu är jag på en privat resa i USA. Det är ett utmärkt tillfälle att på ort och plats se och känna utvecklingen i ett viktigt exportland för Sverige. En stor skillnad mot för tidigare är att det verkar byggas på många ställen. Det är en helt annan fart i ekonomin och när man pratar runt med mina amerikanska vänner så är det en positiv stämning. Det verkar också som att fastighetsmarknaden är på väg uppåt i priser och att det värsta ligger bakom den amerikanska ekonomin när det gäller just fastighetsmarknaden.

För Sverige har det självklart en mycket stor betydelse om den amerikanska ekonomin kommer upp på fötterna så att våra exportföretag kan sälja mer till USA. Det skapar i sin tur jobb och tillväxt för ett litet exportberoende land som Sverige.

Att följa nyhetsflödet i amerikansk media skiljer sig också mycket åt från svenska medier. Det är ett helt annat sätt hur man beskriver nyheter och vinklar densamma. Jag tog fram en rapport från Riksdagens utredningstjänst för ett år sedan där jag frågade hur den svenska mediamarknaden utvecklats jämfört med andra länder i Europa. Sverige var ett av de sista länderna som fick fri radio och tv och när vi fick det så tog det bara ett par val så var s ett 30 % parti. Det kan självklart bero på andra orsaker som att svenskarna även fick fri tillgång till internet (som s hoppades skulle bli en fluga) men Berlinmuren föll också ungefär vid den tidpunkten. Men det kan självklart inte uteslutas att det finns ett samband med att svenska folket fick tillgång till fler nyhetskanaler än SVT och SR och att s rasade i valresultat.

Jag är helt övertygad om att vi kommer att få se nyheter varje vecka fram till valet där de statliga medierna inte lyfter fram de fördelar det innebär med sänkt restaurangmoms, sänkta arbetsgivaravgifter, rut och rotavdrag utan man kommer att försöka skjuta ner dessa reformer så mycket man kan. Att det sedan stämmer överens med s politiska agenda är säkert en ren slumt - sett ur SVT och SR perspektiv. Vi andra kan ju undra varför man inte istället seriöst försöker beskriva vad som händer med den svenska ekonomin om man chockhöjer skatter på mellan 30 -90 miljader som s v och mp vill göra.

Inga kommentarer: