Sidor

söndag 29 april 2012

I dagens SVT Agenda belyser man att majoriteten av Sveriges journalister röstar rött

Den som följer min blogg regelbundet vet att jag brukar påpeka det faktum att media, inte minst den statliga, ofta problemformulerar ur ett strikt vänsterperspektiv. Det här påverkar självfallet hur invånarna röstar och hur man ser på ett samhällsproblem.

Nu har även den här frågeställningen nått SVT Agenda till kvällens program. Där kommer vi att få höra Mats Svegfors säga att det inte är ett problem utan att journalister är proffs osv.

Sanningen är att ingen oberoende instans eller forskare utvärderar de lokala svt och sr stationerna. Jag frågade en av Sveriges främsta mediaforskare hur de utvärderar svt och sr regionala valbevakningar men han var mycket tydlig. De utvärderar endast de nationella redaktionerna. Det är alltså tämligen riskfritt för regionala svt och sr journalister att fortsätta belysa samhällsproblem ur ett vänsterperspektiv. Lösningen är så klart att vi får större mångfald och pluralism även på etermedia området och jag tycker att en lösning skulle kunna vara att vi hade en öppen socialistisk kanal och en öppet fri och borgerlig kanal. Då får vi också en öppen källhänvisning för lyssnarna och tittarna.



Inga kommentarer: