Sidor

torsdag 1 mars 2012

Om det är kaos på Sandvik sedan man fick ny koncernchef så drabbar det hela länet!

Dagens Industri hade ett stort reportage igår om en eventuell kris och ett eventuellt kaos på Sandvik igår med anledning av att den nya koncernchefen Olof Faxander har ruskat om företaget i grunden. Det är i vart fall minst två tidigare koncernchefer som offentligt uttryckt en allvarlig oro över hur företaget utvecklats sedan den nya koncernchefen tillträtt. Det måste i sig vara unikt.

GD skriver om hur orderingången har utvecklats under hösten och det är det som är det allvarliga. Om fokus i företaget finns på att flytta huvudkontor och att söka om tjänster och att skapa en oro så kan det drabba affärerna - och det kommer att påverka jobben i företaget, om man inte får fart på försäljningen igen.

GD skriver:
"Det sista kvartalet 2011 föll orderingången inom Sandvik Mining and Construction med 19 procent – 2,8 miljarder kronor – jämfört med samma period året innan. Under samma period rapporterade Sandviks konkurrent Atlas Copco att orderingången stigit inom motsvarande affärsområde med 17 procent."

Jag har i en debattartikel om huvudkontorsflytten varnat för de allvarliga konsekvenserna för vårt län som flytten innebär långsiktigt. Jag skrev också att andra företagsledningar har gjort andra bedömningar alltsedan starten och att om flytten inte lyckas så faller ett tungt ansvar på styrelse och koncernchef. Men å andra sidan är det faktiskt företagsledningens skyldighet att flytta huvudkontoret om man tror att det bidrar till att utveckla företag. Jag hoppas för Sandviks skull och hela länet att Faxander har gjort en rätt bedömning men han verkar ha en lång uppförsbacke att skapa förståelse och respekt för sina beslut externt men framförallt internt på Sandvik.

Inga kommentarer: