Sidor

måndag 20 juni 2011

Idelösa socialdemokrater sverigedemokrater vänsterpartister och miljöpartister pratade om allt annat utom Gävles arbetsmarknad i debatten.

För en stund avslutade Gävle kommunfullmäktige debatten om arbetslöshet i Gävle kommun som vi Moderater begärt. Det var en mycket tydlig debatt. Mot en enig och samspelt allians för Gävle stod en splittrad och visionslös kommunledning. Nästan samtliga inlägg från s mfl handlade om rikspolitik och Carina Blank pratade till och med om forna sovjetunionens kris som en förklaring till den mycket svåra situation som Gävle befinner sig i.

Det räcker att åka 10 mil söderut så hamnar vi en helt annan arbetsmarknadssituation där länet enligt Arbetsförmedlingens pressmeddelande förra veckan har lägst arbetslöshet i Sverige. Rikspolitiken spelar stor roll för den lokala arbetsmarknaden med RUT och ROT avdrag etc men störst betydelse har faktiskt vad lokala politiker gör i sin kommun.

För bara 50 år sedan låg Gävle i toppen av av rankinglistor och i befolkning. Gävle var norrlands naturliga huvudstad och idag ligger vi på en medioker 17 plats med en mycket svår situation på arbetsmarknaden. Det krävs så många åtgärder för att råda bot på det, att det här inlägget inte har utrymme för det. MEN eftersom arbetet under den nuvarande majoriteten inte har några förslag eller lösningar på Gävle kris så kommer det att dröja innan förändringsarbetet påbörjas. För mig är det en gåta hur miljöpartiet kan se så stora likheter med vänsterpartiets politik att de vill dela makten med s och v.

Var tog Wilhelmina Skog vägen i dagens debatt? Tyvärr fick jag inte tillräckligt många anföranden för att ta upp denna skickliga och företagsamma kvinna med ursprung i Gävle. Varje Gävlebo borde veta att en av Sveriges skickligaste affärskvinnor var från Gävle men syns det i Gävle? Finns det ett Wilhelmina museum där varje skolelev får lära sig historien om hur man kunde  bygga en ny hotellrörelse med hjälp av av ny teknik?

Nej, istället håller s ett Joe Hill museum under armarna och där ligger också förklaringen till Gävles stora problem. Man vill inte helt enkelt inte uppmuntra företagsamhet och kreativetet och man drömmer om en storindustri som aldrig kommer att komma tillbaka igen.

Inga kommentarer: