Sidor

fredag 22 oktober 2010

Motion till Riksdagen om att idrottsföreningar borde kunna ge upp till 20 000 kronor skattefritt i ersättning till funktionärer!

Under valrörelsen träffade jag ett stort antal föreningar i länet, och fick beskrivet det problem som föreningar har att hitta ideellt arbetande funktionärer. I Bollnäs Bandy väckte man frågan om man inte borde ha ett högt skattefritt belopp och nu har jag väckt en motion i frågan. Det skulle underlätta vardagen för föreningarna och genom att sätta en rimlig summa så är det också en konkret regelförenkling för föreningarna.



Motion

2010/11:M1460 Skattefrihet för idrottsföreningarnas funktionärer

MER INFORMATION

MOT201011M1460 (45 kbyte)

Motion till riksdagen

2010/11:M1460
av Lars Beckman (M)

Skattefrihet för idrottsföreningarnas funktionärer

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om skattefrihet för idrottsföreningarnas funktionärer.
Motivering

Varje dag utförs ett stort antal timmar ideellt arbete i den svenska föreningsvärlden. Det är en ovärderlig samhällsinsats som görs av enskilda individer. Det går ut på att många idrottsledare bistår med att ge våra barn och unga en bättre i livet genom möjligheten att ingå i en gemenskap.

Dessvärre har föreningarnas intäkter kommit att bli ett allt större problem. Kommuner har höjd hyran för många föreningar och det är redan förhållandevis mycket dyrare driva en förening idag. Samhället skulle kunna visa sin uppskattning av det utförda ideella arbetet genom att tillåta föreningar att betala ut en skattefri del till den som arbetar i föreningen. I en del länder finns möjlighet för föreningar att ge en skattefri del upp till 200 euro. Ett sådant system skulle lätta det ekonomiska trycket inom föreningarna samt underlätta rekrytering av funktionärer till föreningarna.

Regeringen bör belysa frågan tillsammans med riksidrottsförbundet samt förbunden inom RF i syfte att hitta ett system som skulle kunna underlätta för framtida rekryteringar av ledare samt lätta på föreningarnas ekonomiska tryck.

Detta bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 21 oktober 2010


Lars Beckman (M)

Inga kommentarer: