Sidor

måndag 14 december 2009

SR Radio Gävleborg

I Fokus i SR Radio Gävleborg var det ett inslag med representanter för Länsstyrelsen som fick kommentera hur man i länet ska hantera Ericssons nedläggning i Gävle. Kompetensutveckling var Britt Marie Edfelts lösning och samarbete med facket.

Att samarbeta med företagen i länet som rimligen borde anställa de som ska vidare och att förbättra företagsklimatet stod inte på listan över åtgärder från Länsstyrelsen eller att ta tillvara de erfarenheter som skedde i Söderhamn när ett stort Telekomföretag där lade ner. Arbetarbladet har publicerat en artikel med mig förra veckan med 7 konkreta åtgärder som man faktiskt kan göra och som kommer att göra skillnad. Klicka på rubriken så kan du ta del av åtgärderna.

"1. Regeringen måste ge de resurser som krävs till arbetsförmedlingen i antal anställda. Detta har också genomförts enligt rapporter i media. Man borde också kunna fatta ett beslut om en akut sänkning av arbetsgivaravgifterna för Gävleborgs län som en krisåtgärd under 2010.

2. Tillsätt en grupp från länet med erfarenheter från Sandviken och Söderhamn som båda har påverkats av strukturomvandlingen, under ledning av landshövdingen som samordnare. Bjud in näringslivets organisationer samt branschförbund och Nyföretagarcenter till samråd över vilka åtgärder kommunen kan vidta och sätt fokus på åtgärderna utifrån näringslivets behov.

3. Inled På Spaning efter Tillväxt i Gävle. Kopiera konceptet från Söderhamn där personal från näringslivsavdelningen och arbetsförmedlingen knackade dörr hos samtliga företag för att leta rätt på alla de jobb som inte var anmälda hos Arbetsförmedlingen och kombinerade detta med regelbundna möten med näringslivet där kommunalråden deltog och övriga lokala aktörer. Tag in projektledaren från Söderhamn som konsult.

4. Starta omgående upp ett näringslivsråd i Gävle kommun där alla partier och organisationer deltar för att inleda den dialog som har saknats i så många år mellan näringslivet och den högsta kommunledningen.

5. Ge ett uppdrag till förvaltningscheferna att omgående avveckla de kommunala verksamheter som konkurrerar med företagen i Gävle så att de befintliga företagen kan växa genom att anställa medarbetare från Ericsson.

6. Med tanke på den krissituation som Gävle och Gävleborg befinner sig i så är det inte mer utbildning etcetera som behövs utan riktiga arbeten. Det finns många jobb i företag som skulle kunna utföras om lönekostnaden var lägre. Går det att inom ramen för kollektivavtalen hitta akuta lösningar för den här regionen i samarbete med arbetsförmedlingens regelverk så att vi kan skala upp ett stort projekt som Gästrike- lärling i samarbete med de privata bemanningsföretagen? Då skulle varje individ kunna kan gå direkt från Ericsson till ett annat privat företag? Här krävs det att alla tänker nytt i så fall och inte säger att det inte går av den eller den anledningen.

7. Utnyttja alla resurser som finns inom ramen för kollektivavtal och omställningsavtal till ovanstående punkter inom ramen för projektet På Spaning Efter Tillväxt i Gävle.

Inga kommentarer: