Sidor

fredag 21 oktober 2016

Varje jobb är viktigt och behövs i Gävle!

Frågan om Valbo Köpstad expansion har debatterats flitigt på insändarsidorna och i kommunstyrelsen. Ärendet ska också upp till kommunfullmäktige för avgörande. Debatten präglas av mycket känslor - och stora missförstånd.

Man kan alltså vara både för öppna landskap och en levande landsbygd och för handelns tillväxt. I debatten ställs tyvärr dessa intressen mot varandra. I själva verket är just handel och produktion beroende av varandra - men ytterst är det alltid vi som konsumenter som avgör frågan genom våra val. Vill vi ha en mjölkproduktion i Gästrikland så köper man helt enkelt Gefleortens produkter i mejeridisken. Det finns inte någon annan lösning på självförsörjningsgraden men för att komplicera frågan. Vi vill gärna att kunder utanför vår region och helst vårt land köper produkter från Gefleortens så det handlar ytterst om att våra företag tar fram konkurrenskraftiga produkter som kunderna vill köpa. Det gäller såväl i mejeribranschen som i andra branscher.

Gör Gefle Dagblad exempelvis en usel produkt som ingen vill köpa så kan man inte anklaga Gävleborna för tidningskrisen helt enkelt. GD måste göra en produkt som kunderna vill betala för, annars finns det så småningom inga journalister kvar.

När det gäller Valbo Köpstads utbyggnad så är frågan om ett arrende av marken för en bonde prövat i alla juridiska instanser. Hans arrende har blivit uppsagt och har alltså inte rätt att använda den mark som nu är aktuell för en utbyggnad. Markägaren har vänt sig till Gävle kommun och sagt att man vill bygga ut sitt köpcentrum. I det läget så är det självklart att markägaren ska få tillstånd till det.

Vi har en äganderätt i Sverige och vi som politiker ska rimligen inte ens försöka styra vart kunder ska handla eller inte. Finns inte företagen i Gävle och tillhandahåller vad man som konsument vill köpa så kommer man att köpa produkterna i den stad det finns eller beställa det på nätet. Det är den nya hårda verkligheten för detaljhandeln. Då duger det inte att socialdemokraterna sätter käppar i hjulet för företag som faktiskt vill och vågar investera i vår kommun. Det kan handla om så mycket som 300 jobb som går förlorade om Gävle kommunfullmäktige säger nej till utbyggnaden av Valbo köpstad. Jobb som istället kommer att skapas i andra kommuner, vilket är djupt olyckligt - för Gävle!

Det vilar ett tungt ansvar på socialdemokraterna om de säger nej till nya jobb och en ekonomisk tillväxt i vår kommun. Vi ligger skyhögt på listorna över hög arbetslöshet och måste vara rädd om varje jobb vi kan skapa i vår kommun.  Vilka signaler skickar vi ut till andra delar av Sverige när vi säger nej till investeringar i Gävle? Vilka fastighetsägare eller andra investerare ska våga investera i Gävle när de riskerar att v sd mp och s säger nej till det?

Vi lever i en föränderlig värld och här måste politiken hänga med och bejaka det nya. Vi måste ligga i framkant över tillväxt och företagsklimat för att klara konkurrensen helt enkelt Jobb i detaljhandeln är mycket viktiga och utan handeln och distribution skulle det heller inte finnas några fabriker och tillverkande företag. Hela kedjan hänger ihop.

Jag säger självklart JA till nya jobb i Gävle och en ekonomisk tillväxt i vår fina kommun.Inga kommentarer: