Jan Cahling, dåvarande VD för Gefle Dagblad var en mycket skicklig företagsledare. Man kan väl nästan säga att han skapade det som idag är Mittmedia med sin visionära förmåga att bygga upp en stark koncern. Jag har haft nöjet att både lyssna till och träffa Jan ett antal gånger, och en av de saker som jag kommer ihåg var det totala avståndstagande mot dopat presstöd som Jan Cahling hade som VD för Gefle Dagblad.
Vid något tillfälle räknade han ut många miljoner som s-pressens Arbetarbladet hade fått i stöd, och han konstaterade krasst att varje år så börjar GD på noll och AB cashade då in ca 15 miljoner skattekronor på kontot. Trots det (eller möjligen tack vare) så utvecklades inte AB så att man kunde klara sig utan skattebidrag. Tvärtom, upplagan har konstant sjunkit.
Numera ingår Arbetarbladet i Mittmedia och olyckligtvis verkar det som att koncernen tänker göra allt man kan för att maximera ett utbetalt presstöd. (pengar från skattebetalarna som skulle kunna användas till infrastrukturinvesteringar, fler lärare i skolan eller fler sjuksköterskor i vården)
Det logiska vore ju att en så stark koncern står på egna ben utan skattesubventioner. Genom att fatta beslut som gör att vi kunder vill köpa och betala för produkten, så kan man få intäkter. Intäkter genom att vi vill köpa och betala för produkten - en prenumeration - eller genom att vara så attraktiv på marknaden så att annonsörerna vill annonsera. Går det inte att driva en tidning i pappersform, så får man väl kombinera produkter/varumärken i andra utgivningsformer. Det kan inte vara skattebetalarnas ansvar. Jag har tidigare menat - och tycker fortfarande att staten ska samordna sina resurser på mediaområdet. Är det rimligt att SVT och SR erhåller 9 miljarder per år, och så tillkommer presstödet till det. Här borde man ha ett helikopterperspektiv, men om företag skapar en produkt som enbart handlar om att maximera presstöd så slår det undan förutsättningarna för en seriös mediapolitik. (jämför med tidningen ETC som också har skapat en bidragsmodell)
Just nu verkar det snarast som att Gefle Dagblad gör vad man kan för att vi inte ska vare sig vilja läsa tidningen eller annonserna i densamma. En köpare av en prenumeration som betalar närmare 4000 kronor per år för en papperstidning får nyheterna några dagar efter en gratisläsare på nätet. GD måste ju tro att vi som köper en produkt är dum i huvudet helt enkelt. Förmodligen har man väldigt många prenumeranter som är äldre, som inte har upptäckt att man läser nyheterna i förväg - gratis. Om det gällde andra företag som lurade äldre skulle säkert redaktionen göra vad man kunde för att svartmåla det företaget, men nu hovsam tystnad.
Om du kombinerar det med den kraftiga vänstervridning som GD har genomgått de senaste åren så ska det bli intressant att följa utvecklingen för tidningens upplaga. Att Arbetarbladet har varit en filial till socialdemokraterna och LO är ju inte någon större nyhet, och det har varit så under många år, men det nya i Gävle är GD omsvängning. Nu driver man ungefär samma agenda som statliga P4 Gävleborg Arbetarbladet och SVT Gävle-dala. Företagare är onda filurer som är märkliga varelser.
Då blir det också logiskt att man lägger ned den utmärkta tidningen Affärer, där man lyfte fram vardagshjältarna - företagarna - som är basen och grunden för vårt välstånd. Vad vore Sverige och Gävleborg utan företag, som skapar jobb och skatteintäkter? (förutom det självklara - ger oss bilverkstäder, rörmokare reklambyråer restauranger osv)
Men om man har en världsbild att företagare är onda filurer så ska man självklart inte spegla det - utan då ska man svartmåla företagare och politiker som värnar företagsamhet.
Det var förmodligen en chock för redaktionerna i Gävle när s v mp avgick från kommunledningen. Lösningen för de mörkröda redaktionerna är då att försöka svartmåla alliansstyret så mycket man kan. Det verkar som att man har glömt att s v mp har styrt Gävle i 96 år. Ett färskt exempel på det är den märkliga intervjun med miljöpartiet i SVT Gävleborg om ett hus som förmodligen måste rivas, Villa Sjötorp. SVT låter MP rasa mot det - men ställer inte den självklara frågan; Ni i MP har ju ingått i kommunledningen i 8 år, varför har ni inte löst frågan tidigare?
Det kan inte vara skattebetalarnas uppgift att värna media med presstöd om de själva försätter sig i en situation där intäkterna rasar genom strategiska felaktiga beslut eller genom att göra en produkt som inte någon är beredda att betala för.
Vi behöver ett starkt lokalt media. Det är genom media som vi politiker kan berätta om vad vi vill, och ett fritt och oberoende media kan hjälpa till att förbättra samhället genom att helt enkelt granska makten. Den balansen försvinner dock när samma media vänstervinklar nyheter, eller ännu värre - undviker obehagliga nyheter för att man tror att det gynnar/missgynnar krafter i samhället. Det har Sakine Madon skrivit om på Expressens ledarsida, och hon har verkligen utsatts för en twitterstorm av upprörda (vänster)journalister som tycker att hon har fel. Min bild är dock att hon har helt rätt.
Tänk nu tanken att alliansen hade stängt gränsen med ID kontroll. Då hade det suttit upprörda miljöpartister i varje soffa i varje tv studio 24/7. Nu när de "goda" miljöpartisterna har infört EU strängaste regler för invandring, så är media helt enkelt hovsamt tysta. Det som var rasism i medias ögon i somras är nu s/mp regeringspolitik. Så fort kan utvecklingen gå. Media tappar då helt fokus från det som också borde lyftas fram. Alla utrikesfödda som faktiskt arbetar och driver företag. Jag tog fram en rapport från Riksdagens utredningstjänst när jag satt i riksdagen 2012 som visade att det är närmre 9000 utrikesfödda som arbetar i Gävleborg och ca 1700 personer som driver företag, med ca 3000 anställda i dem, i Gävleborg men det skriver inte media om. De orkar i bästa fall bara med en vinkel i taget. Just nu är den vinkeln att alliansen minsann styr Gävle med stöd av sd. Det är inte sant men att publicera nyheter mot den vinkeln stämmer inte överens med den agenda som drivs av GD redaktion.
Det man som läsare kan göra då, om man är missnöjd med GD och AB, är att säga upp prenumerationen, eller att inte annonsera i produkten som företagare, utan att man väljer andra kanaler istället. Det är i sig olyckligt för demokratin - eftersom vi behöver en stark lokalmedia med många journalister, men som liten enskild invånare finns det inte några andra saker man kan göra.
Ägarna till Gefle Dagblad,/Arbetarbladet, dvs de som tillsätter redaktionsledning mm, har självklart ett stort ansvar att markera om man är nöjd med utvecklingen eller inte, men i en stiftelse så är den ägaren inte tydlig och självklar, så min bild är att GD och AB kommer att utvecklas i en riktning där man helt enkelt får samma status som Gästriklands Tidning. Man kommer att finnas, och kanske då och då göra någon nyhet som får genomslag, men betydelsen och relevansen kommer att minska.
Idag sprider sig en nyhet på ett helt annat sätt. .Johan Adolfsson Gävle kommun har retat upp redaktionerna genom att visa att man ur Gävle kommuns synpunkt kan man sprida information på ett mycket effektivt sätt via egna kanaler. Vi har sett hur Gävlebor på Facebook har skapat grupper som också retat upp nyhetsredaktionerna. Ilskan kommer självklart beroende på att man inte längre har ett nyhetsmonopol utan tack vare ett fritt internet och fri informationsöverföring så behöver man inte ta omvägen via GD.se eller AB.se . Istället kan vi ge tummen upp till varandra i en facebookgrupp, med fler användare än vad GD och AB har prenumeranter i Ockelbo. Tillsammans.
Frågan om vem som granskar granskaren infann sig för mig, när GD chefredaktör utnyttjade sin tidning till att skriva en nyhetskrönika om mig, där hon påstod att jag kritiserat GD skriverier om mig. Bakgrunden var det tweet som jag skrivit om i ett annat blogginlägg. Där påstår den tidigare P4 chefen från Dalarna, numera GD, att jag kritiserat de artiklarna.
När jag läste krönikan satt jag i ett SAS plan med dålig interuppkoppling men lyckades iaf ha några twitterinlägg med henne. Min enkla fråga var (och är):
- När du nu påstått att jag kritiserat GD skriverier i sociala medier, var då vänlig och ta fram det inlägget. Det kunde hon självklart inte eftersom det inte är sant (iaf enligt mig) - men vem granskar de lögner som Anna Gullberg har slängt ur sig? Skrev hon sin krönika i affekt? Hade hon inte en nära vän som hade kunnat läsa den i förväg? Var hon i ett annat tillstånd när hon skrev den?
Kommer hon ihåg fel och hade en felaktig minnesbild eller ljuger hon sina läsare rätt upp i ansiktet? Eller har/hade jag fel? Jag skriver så många tweets så det skulle mycket väl ha kunnat vara så att jag har skrivit något tweet där jag riktat kritik mot den publicering mot mig som hon påstår, men då är det också rimligt att Anna Gullberg tar fram det inlägget som hon grundar sin krönika på. Det var och är min fråga till GD. Trovärdigheten för GD sjunker självklart som en sten när man agerar som man gör, och för demokratin är det en otjänst. Ansvaret för det faller dock tungt på Mittmedia som koncern. Det är Mittmedia/stiftelsen som tillsätter och avsätter tidningsledningarna i de olika tidningarna som man ger ut.
2 kommentarer:
Väl skrivet.
Väl skrivet.
Skicka en kommentar