Sidor

fredag 8 januari 2016

Alla - män som kvinnor, oavsett ursprung - ska kunna ta en promenad en mörk kväll och känna sig trygg och säker oavsett om det är i Gävle Köln eller i Kalmar..

Idag skriver Expressen ledare och DN varsin ledare om att vi måste ha nolltolerans mot våld och kränkningar. Detta med anledning av de händelser som skedde i Köln för en tid sedan.

Du hittar Expressen ledare här och DN ledare här.

Expressens ledarskribent skriver;

"En våg av sexuella trakasserier. Och minst en våldtäkt. Efter några dagars inledande medietystnad har den kaotiska nyårsnatten i Köln blivit en världsnyhet. Brotten är inte ovanliga i sig. Det som chockerar är snarare platsen, tillvägagångssättet och skalan.

Övergreppen skedde helt ogenerat framför centralstationen och Kölnerdomen. Där omringades kvinnor av grupper av män, främst av nordafrikanskt ursprung, som tafsade på dem. Fler än 100 kvinnor har hittills anmält att de blivit utsatta för övergrepp. Det hela påminner starkt om det som drabbade många kvinnor på Tahrirtorget i Kairo under den arabiska våren.Men även i Sverige har flickor på liknande vis omringats av grupper av tafsande män. I Kalmar har nio flickor anmält att de utsatts för sexuellt ofredande under nyårsnatten, men fler anmälningar är på väg, enligt DN. Även här har övergreppen skett mitt i staden och enligt polisen talade merparten av förövarna inte svenska.Händelserna i Köln har lett till en livlig debatt i Tyskland om värderingar och kvinnosyn kopplade till invandring. Det är frågor som vi borde debattera även i Sverige.

Expressen skriver vidare: 

" Denna förnekelsekultur har drabbat judar i Malmö som har fått höra företrädare för kommunen som relativiserar de många hatbrotten mot dem. Den har drabbat kvinnor i förorten som har anklagats för ryktesspridning när de försökt larma om religiöst förtryck i sina bostadsområden. Och den har drabbat invandrarungdomar vars berättelser om hedersvåld länge inte togs på allvar.
Förbundskansler Angela Merkel har sagt att gärningsmännen i Köln måste bestraffas oavsett härkomst. Det är en självklarhet. Men unken kvinnosyn kan inte bara bekämpas via rättsväsendet.
Det svenska samhället, från Migrationsverket till skolan, måste tydligt stå upp för normerna om jämställdhet och tolerans. Att vi själva inte har nått hela vägen och fortfarande har problem med osakliga löneskillnader, våldtäkter och män som slår ihjäl sina fruar är inget skäl att inte försvara de friheter vi faktiskt har vunnit."

--
Gefle Dagblad uppmärksammar ett tweeet som jag skrev för några dagar sedan, där jag frågade #twittervänstern om de har något exempel på där infödda svenskar eller tyskar har gjort något liknande som skedde i Köln. Bakgrunden till mitt tweet var att jag blev förbannad över att jag tyckte att delar av twittervänstern inte tog frågan på allvar genom att man försökte förminska händelsen. Den artikeln hittar du här:;  

Gefle Dagblad har frågat vad en känd vänsterdebattör tycker om mitt inlägg och föga oväntat har han samma inställning till mig som mot andra allianspolitiker. Hans tolkning av mitt tweet blir inte mer rätt för det, och han har inte facit över vad jag menar, utan den rätten förbehåller jag mig att ha. . Nackdelen med twitter är att det bara är 140 tecken, och med facit i hand så borde jag kanske uttryckt mig något annorlunda som inte gör att tweeten går att misstolka och förvränga, men låt mig vara tydlig. De som är kränkta i Köln är inte vänsterdebattörer på twitter i Sverige, utan de hundratals kvinnor som har gjort polisanmälan för att de upplevde kränkningarna så grova. De som är kränkta är de kvinnor i Sverige som utsatts för kränkningar. Det är inte (manliga)  vänsterdebattörer på twitter.

Alla kvinnor - och män - ska kunna gå tryggt och säkert på stan, klädda hur man vill - utan att riskera att utsättas varken för våldtäkt eller sexuella kränkningar, oavsett vilket ursprung man har.

Det är också en uppfattning som ledande politiker har i Tyskland rapporterar SVT och andra medier ikväll. Tysklands förbundskansler är mycket tydlig på den punkten. 

Den ledande borgerliga debattören Rebecca Uvell skriver också klokt på SVT Debatt om det olämpliga och orimliga i att seriösa debattörer väjer undan för svåra debatter - det gynnar bara rasistiska partier och andra mörka intressen. Rebecca skriver;

" För det tredje måste vi någon gång kunna hålla två saker i huvudet samtidigt. Vi måste kunna prata om att vissa utländska män har en kass kvinnosyn som till viss del beror på kulturella och religiösa skäl.Om vi struntar i att prata om det drabbar det i slutändan inte bara kvinnor. Utan också alla de utländska män som vill bo i Europa och som har en alldeles utmärkt syn på kvinnor. För det finns även många sådana. Tyska politiker har nu gått ut med att de förövare som är asylsökande eller har fått uppehållstillstånd borde utvisas omedelbart. Retoriken är hård. Och det ska den vara. 
För vi ska inte under några omständigheter skapa oss ett samhälle heller i Sverige där vidrig kvinnosyn och sexuella övergrepp sopas under mattan med kulturrelativismens kvast.Då får vi ett samhälle där olika regler gäller olika människor beroende på etnicitet. Där vi tummar på de regler och den värdegrund vi satt upp som standard för hur man ska bete sig mot varandra."
--
Jag tycker att alla ska ha en nolltolerans mot kränkningar och när delar av twittervänstern försöker förminska händelsen i Köln genom att hänvisa till att det finns andra som också har kränkt kvinnor så blir det en förminskning av händelsen som jag tycker inte är acceptabel - vilket jag försökte beskriva i mitt tweet - , utan jag har i den här frågan samma uppfattning som DN ledarsida och Expressens ledarsida. Vi måste uttrycka oss tydligt och klart var vi står i våra värderingsfrågor. Expressens redaktionschef konstaterar att det här var en ny och unik händelse som inte har prövats i media tidigare, och att tyska medier inte heller visste hur man skulle förhålla sig till det inträffade. Nu efter några dagar så visar det sig att omfattningen förmodligen var större än vad vi visste för några dagar, och att det finns många fler som har drabbats. Själva sakfrågan - om kränkningar och sexuella övergrepp i Tyskland - får nu hanteras av de tyska myndigheternas rättsväsende. Varje kvinna som har blivit kränkt eller utsatt för sexuellt våld borde få upprättelse genom att de gärningsmän som har begått illdåden ställs till rätta, och döms om de är skyldiga. 
Frågor som rör migration är svåra att debattera, såväl på debattsidor som i politiska församlingar, liksom i sociala medier. Det går alltid att vrida och vinkla allt som sägs - men om debatten i Gävle och Sverige ska handla om att kladda rasistiska ståndpunkter på politiker - vem tjänar på det? Förmodligen de partier som står rasister nära. När ledande politiker mumlar om övergrepp så gynnar det också mörka krafter. Vem tjänar på det? Inte de kvinnor som har utsatts för kränkningar iaf. 
Det är bra att Expressens ledarsida och DN ledarsida är så tydliga i sin uppfattning i sakfrågan liksom många andra viktiga opinionsbildare.  Låt oss stå upp för alla människors rättigheter - oavsett ursprung - att kunna gå genom Gävle en mörk kall blåsig natt - utan att känna sig otrygg eller riskera att utsättas för kränkningar eller i värsta fall  - våldtäkt.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Bra skrivet Lars. Svagt av Gefle Dagblad att hänga på Twitter-vänstern hets mot dem som lyfter relevanta frågor om olika kulturers syn på kvinnor, sexualitet m.m.

Anonym sa...

Bra skrivet och bra att någon riktig politiker säger rakt ut det som vi väljare vet är sanningen. Kulturskillnader är enorma och detta problem visar bristen på integration - och får man inte diskutera integrationspolitikens brister så kommer en majoritet att rösta på SD vid nästa val...

Christer sa...

Sunt förnuft !