Sidor

söndag 4 oktober 2015

Vilka krav ställer GD på att publicera mätningar? Vad skulle en erfaren publicist säga om en enmanskonsult som ringt runt?

Gefle Dagblad har publicerat s (återkommande ) kritik mot Svenskt Näringsliv undersökning om det lokala företagsklimatet. Det är i sig inte något nytt att s är kritiska. Det följer en god tradition från den tidigare Metall ombudsmannen Mats Ågren som skällde ut företagen som "svarat fel" på ett stormöte på dåvarande CH hotellet i Gävle, när regionchefen för SN hette Mikael Eriksson.

Att Gävle har stora problem med en skyhög arbetslöshet, och en låg ekonomisk tillväxt, är väl ett bevis i sig för att företagsklimatet borde förbättras. Tänk om s valde att lägga lika mycket kraft på att vidta förbättringar för att verkligen försöka förbättra företagsklimatet som att baktala de hundratals företag som har besvarat SN enkät? På det förra KS så ville S starta Gävleborgs största biltvätt i kommunal regi - bara för att ta ett närliggande exempel - på varför s inte förstår hur man ska göra för att få fler arbetsgivare - företagare - i Gävle.

Men det som är riktigt anmärkningsvärt i GD artikel är att man jämställer Demoskop undersökning med en enmansföretagare som har ringt runt till olika företagare. Det är faktiskt riktigt anmärkningsvärt. De statliga medierna SVT och SR har tagit ett beslut att inte publicera opinionsresultat från internetbaserade undersökningar men vad säger man då om GD beslut om att publicera en s.k undersökning där en s politiker har valt ut företagare som sedan har fått besvara frågor via telefon. (fast vi vet ju inte om det verkligen har ringts samtal och om företagen verkligen har besvarat samtalen, som det påstås i GD artikel)

Det vore intressant att få veta om Gefle Dagblad ansvariga utgivare har någon policy för publicering av undersökningar och om varför man uppenbarligen har valt att jämställa Demoskop med en enmansföretagare från S? Vad säger Demoskop om det? Det framgår inte heller av artikeln i Gefle Dagblad.

Det som vore relevant när GD påstår att det finns en s-företagarförening - är självklart då frågor om den. Hur många företag är med? Vilka sitter i styrelsen? Hur representativa är ett politiskt partis företagarförening jämfört med huvudorganisationen för arbetsgivarna Svenskt Näringsliv?

GD publicering väcker många frågor, som jag hoppas att ansvariga utgivaren kan besvara. Min huvudfråga är alltså? - Hur kan ni jämställa Demoskop med en s- företagares undersökning?

Vad har Gefle Dagblad för kvalitetskrav när man väljer att publicera en undersökning? Om exempelvis SD gör en opinionsundersökning med utvalda Gävlebor, där en SD politiker ringt runt,  - kommer ni även att publicera den? Var drar ni gränsen och vilken kvalite kräver ni?

2 kommentarer:

Unknown sa...

Publicera gärna kommentaren jag skickade in Lars Beckman.

Unknown sa...

Fort och fel blir aldrig bra. Så även i det här fallet Lars Beckman. Jag ser att du bör läsa @GDnyheter bättre. Vi har självklart gjort en noggrann redovisning om exakt hur båda undersökningar genomförts.
Du glömde också nämna sammanhanget där vi berättade om den - en öppen debatt med Svenskt näringsliv. Att då inte nämna den vore naturligtvis mycket märkligt.
Den som läser GD kan ta del av information om båda undersökningar, hur de genomförts, urvalet, bortfallet, etc. Tydligen hade du så bråttom att blogga att vi gjort fel att du glömde att först läsa det du ville kritisera.
Anna Gullberg, chefredaktör GD