Sidor

tisdag 1 april 2014

Har Bagdad-Bob mött sin överman i landstingsdirektör Svante Lönnbark och den övriga landstingsledningen?

Det är fullständigt kaos på akuten i Gävle. Som du vet så styrs landstinget Gävleborg av Socialdemokraterna och de verkar ha en mer än lojal landstingsdirektör. Antingen har man tappat kontrollen fullständigt över verksamheten eller så ljuger man i pressmeddelanden. Oavsett vilket så borde detta innebära att någon måste överväga att lämna sitt uppdrag - och det viktigaste: i landstingsvalet i september så måste väljarna ge alliansen styret över landstinget Gävleborg.

Så här sa landstingets tjänstemän den 26 mars:

De senaste dagarnas uppmärksamhet kring akutmottagningen i Gävle har skapat oro bland våra patienter, anhöriga och länsbor. Med anledning av våra löpande diskussioner om förbättringsarbete och kvalitetsutveckling som vi för internt inom verksamheten, vill vi förtydliga följande:
  • Våra patienter kan känna sig trygga på akuten och vi har ett gemensamt ansvar för våra patienter.
  • Vi arbetar med förbättringar av verksamheten, det är ett arbete som vi, tillsammans, nu inser måste intensifieras.
  • En rad utbildningsinsatser pågår och kommer att utökas för att öka den medicinska kompetensen.
  • Vi har och kommer att förändra arbetssättet så att den med mest erfarenhet används på bästa sätt både inom sjuksköterske- och läkargruppen.
Samma budskap skickade den lojala landstingsdirektören ut via en debattartikel i Gefle Dagblad.

Svar direkt kom via sjuksköterskorna dagen efter!

Nu avslöjar alltså media att 60 (!) läkare skriver ett öppet brev där man konstaterar att man överväger att avsäga sig den medicinska ansvaret. Det skriver bl a Gefle Dagblad och Arbetarbladet och till och med lojala SR P4 Gävleborg kan inte dölja kaoset längre.

Så min enkla fråga är helt enkelt vem det är som ljuger eller far med osanning? Är det 60 läkare på sjukhuset med alla sjuksköterskor eller är det landstingsledningen genom Svante Lönnbark och S - ledningen?

Det kan ju vara så att Bagdad-Bob, Iraks tidigare informationsminister, trodde på vad han sa när han stod i CNN och berättade att det inte fanns några amerikanska soldater i Irak, fast alla såg dem. På motsvarande sätt kan det ju vara så att den högsta landstingsledningen tror på att verksamheten på Akuten i Gävle fungerar väl men det verkar ju anmärkningsvärt om så skulle vara fallet. Kan man ha så dålig kontroll över verksamheten?

Jag noterar att Patrik Stenvard Moderaternas ledande sjukvårdspolitiker skrev såhär på sin blogg förra veckan:

I förra veckan på landstingsstyrelsen kom denna fråga upp och ledningen bemötte då den kritik som framkommit i media inte stämde, detta publicerades även i länets tidningar. Man kunde då meddela att läget har stabilerat sig och personalen känner sig trygg i situationen. Ett mycket märkligt uttalande som inte stämmer enligt de olika kontakter jag har med personalen där och det vi kan även läsa om i tidningarna att läget inte är stabilt och lugnt.”Inga kommentarer: