Sidor

lördag 4 januari 2014

Det byggs mycket igen..

Jag är på möten i USA över helgen och noterar återigen att det är många byggkranar i farten, i alla fall där jag är. Det är ett positivt tecken för byggs det så är det ett gott tecken på att ekonomin återhämtar sig. För ett litet exportberoende land som Sverige är det av avgörande betydelse för jobben och vår ekonomi att det går bra för de stora ekonomierna i världen. Fri handel, globalisering och en stark efterfrågan är viktig för jobben.

Det är väldigt lite en regering kan göra i Sverige för att hjälpa Korsnäs och Sandvik och andra företag för att de ska sälja sina produkter utomlands. (Ja, vi har Kungahuset, och ministerbesök utomlands osv men det hjälper inte heller om inte efterfrågan finns )

Det vi kan göra är att se till att konkurrenskraften för alla företag bibehålls med rimliga energipriser och rimliga transportkostnader. Som bekant vill mp och v avveckla två kärnkraftverk med kraftigt ökade kostnader för energin som följd, och man vill dessutom liksom s införa en kilomerskatt på 14 kronor per mil för tung trafik. Så ett löfte från alliansen är självklart att inte införa detta så att konkurrenskraften bibehålls. Utöver det så är vi starkt beroende av att omvärldens ekonomier tar fart som sagt, och det känns som att man är på rätt väg i USA i alla fall.

Inga kommentarer: