Sidor

torsdag 18 juli 2013

KD och FP kräver höjda alkoholskatter men det är ytterst tveksamt om det vore klokt..

KD och FP kräver kraftigt höjda alkoholskatter i SVD idag. Skatteutskottets ordförande Henrik von Sydow konstaterar att det är en fråga som ska behandlas i höstbudgeten, men han säger också att det är stor risk för att det skulle ytterligare spä på alkoholsmugglingen. Moderaterna i Skatteutskottet besökte förra året Systembolaget i Helsingborg och tullen. Det är uppenbart att svenska folket i stor utsträckning redan har avskaffat monopolet. I Skåne berättade man på systembolaget att man inte sålde volymprodukter längre, utan detta köps i Tyskland och Danmark. Tullen redogjorde för det kommer in mycket stora volymer varje dygn till Sverige. Jag frågade både systembolagets medarbetare och tullens medarbetare hur man ska lösa frågan, och deras rekommendation var lika kort som enkel - ni måste sänka skatterna. Gör det mindre lönsamt att smuggla sprit till Sverige!

När man ska upprätthålla lag och moral så är det viktigt att det finns ett folkligt stöd för frågan. Att nu chockhöja alkoholskatterna som fp och kd kräver, samtidigt som Danmark har sänkt sina alkoholskatter, vore att gynna fel krafter i samhället. Det är självklart ett gott syfte som de partier har som kräver höjda alkoholskatter - att människor ska dricka mindre alkohol - men i det här läget skulle det som Henrik von Sydow säger i artikeln, snarast öka smugglingen och göra det än mer lönsamt att ta in alkohol på fel väg.

Personligen dricker jag inte alkohol utan Coca-Cola men jag vill att vi har en alkoholpolitik som har en stark folklig förankring och som är realistisk. Därför är jag för lägre alkoholskatter och även ett införande av gårdsförsäljning av alkohol så att den som vill kan köpa sin flaska Mackmyra Whisky direkt vid fabriken.

Inga kommentarer: