Sidor

fredag 15 februari 2013

Statliga radions företrädare lobbar för mer pengar av politikerna på Expressen debatt idag.

Idag skriver den statliga radions VD på Expressen debatt att hon anser att politikerna via politiska beslut ska tillskjuta mer medel till Sveriges Radio. Här är det verkligen befogat i att poängtera att såväl företrädare för SR som SVT är ett verkligt särintresse.

Jag tycker att det är en mycket dålig timing av den statliga radions företrädare att äska mer medel via politiska beslut just nu. Det är inte någon hemlighet att den media som måste bära sina egna kostnader har det tufft ekonomiskt just nu, och att de mediahus som tar ett stort samhällsansvar och ger ut en tidningar har det extra tufft. Att i det läget begära mer pengar är faktiskt magstarkt.

Vad skulle du Sveriges Radio kunna göra själva för att skapa mer pengar till sin verksamhet? Först och främst bejaka förslaget om att avgiften för Sveriges Radio och tv ska tas in på annat sätt. Radiotjänst kostar 130 miljoner per år att driva och tar bort det så frigör man resurser till programverksamhet. Vidare kan man ställa sig frågan om det är statens ansvar att producera musikradio i form av P3. Skulle man lägga ned den frekvensen och istället överföra resurser till P4 skulle vi få en än bättre lokalradio. P3 frekvensen skulle då kunna auktioneras ut till ett kommersiellt radionätverk och intäkterna från det skulle kunna stärka upp statens kanaler som inte konkurrerar på den fria marknaden.

Vidare skulle Sveriges Radio kunna se över sina egna kostnader på den centrala verksamheten. Den fria radion har visat att det går att göra bra radio med väsentligt mindre resurser än den statliga radion.

Jag tycker alltså att man bestämt ska avvisa alla förslag till att ge mer pengar till Sveriges Radio.

Inga kommentarer: