Sidor

fredag 4 januari 2013

Mycket sevärd dokumentär om Jan Stenbeck med mycket Korsnäs och Sandvik..

Jag satt som klistrad framför SVT igår och såg dokumentären om den stora entreprenören Jan Stenbeck. Det borde vara ett obligatorisk inslag i skolorna i Gästrikland för att kunna se och förstå en viktig del av vår näringslivshistoria.

Det blir en spännande fortsättning och Expressen skriver om programmet här. Utan Jan Stenbeck kanske vi fortfarande bara hade haft Televerksmonopol, och statlig radio och tv i Sverige. Socialdemokraterna motarbetade de fria medierna så mycket som man bara orkade men tack vare den borgerliga regeringen i början av 90-talet så försvann ett antal monopol men utan Jan Stenbeck så hade det inte funnits en marknad.

På samma sätt ska man se andra valfrihetsreformer som LOV - lagen om valfrihet inom hemtjänsten. Om inte politiken i Ockelbo ger förutsättningarna så blir det inte heller företag som växer fram. Företag som sedan kan växa långt utanför kommungränsen och i bästa fall - långt utanför Sveriges gränser. Politiken spelar en stor roll i hur det skapas jobb i privata företag.

Inga kommentarer: