Sidor

söndag 6 januari 2013

Är det modernt med tidningsfria dagar 2013?

Idag så kommer det inte ut några morgontidningar i Sverige. Märkligt att konkurrensverket har godkänt att alla tidningar i en kartell kommit överens om just det?!

Men vi är bortskämda i Gävle med morgontidningar som kommer 7 dagar i veckan men jag tror att det finns en kommersiell marknad för tidningar även söndagar runt om i Sverige eftersom vårt konsumentmönster har förändrats drastiskt. Idag har man tid att åka till butiker på söndagar och då borde det finnas annonser i den lokala morgontidningen.

Igår så var det två moderatera kollegor i Riksdagsgruppen Hans Wallmark och Mats Johansson som prövade ideén med att ta bort presstödet på DN debatt eftersom staten inte har samma behov av att hålla s-pressen under armarna ekonomiskt längre. I Gävle stämmer det mycket bra eftersom s och arbetarrörelsen har sålt sin andel i Arbetarbladet och på den affären tjänade man över 100 miljoner som nu kan användas i politiska kampanjer. Det märkliga är att under samma period som man har ägt  Arbetarbladet har man mottagit 100-tals miljoner i presstöd. Det betyder alltså att skattebetalarna har betalt socialdemokraterna 100 miljoner extra i partistöd via presstödet. Det talar för att Hans och Mats har rätt - presstödet har överlevt sig självt. Å andra sidan är det viktigt att vi politiskt verkar för att det finns en aktiv dagspress över hela Sverige men om verkligheten har sprungit förbi presstödet tycker jag den utredning som pågår får visa.

När det gäller reklamskatten så tycker jag att den ska tas bort omgående liksom straffskatten på privat lokalradio som staten får in över 100 miljoner kronor på. Överhuvudtaget så finns det en utvecklingspotential i alliansen för att utveckla mediapolitiken som enligt uppfattning är näringslivspolitik och inte kulturpolitik.

Inga kommentarer: