Sidor

söndag 19 augusti 2012

Akuta kvalitetsproblem på Högskolor och universitet..

Irene Wennemo, tidigare på LO, skriver på SVD Brännpunkt om den utvärdering som nu sker av den högre utbildningen i Sverige - som tyvärr uppvisar stora kvalitetsbrister. Det är inte så konstigt med tanke på att politiken före 2006 handlade om kvantitet och inte kvalitet.

För den som har följt debatten i Gefle Dagblad om ledande företrädares inställning till kvalite på Högskolan i Gävle så kan man se att dessa  är en rest från den gamla s-politiken. Man vägrar se de brister som finns och ser man inte bristerna så kan man inte heller rätta till dessa. Det största problemet på Högskolan i Gävle är att man har valt en politiskt korrekt (för de tre röda partierna) inriktning men man har inte fört en dialog med det omgivande näringslivet vad behovet är för dem som ska anställa de studenter som gått utbildningar. Men i samhällsdebatten använder ledande företrädare från högskolan argument där man försöker påvisa att Högskolan spelar en roll för näringslivet. Det finns självklart enskilda företag som har ett gott samarbete men på det stora hela spelar högskolan en ytterst marginell roll.

Det som kommer att hända de närmsta 5 åren är att studenter kommer att komma in på sitt förstahandsval till universitet eller önskad högskola och det kommer att slå stentufft mot en Högskola som Gävle där många går eftersom man inte har kommit in på den önskade utbildningen man sökte som första hand.

Sökandetalen kommer att sjunka drastiskt och ytterst hotar det hela Högskolan i Gävles existens. De blivande studenterna har ganska bra koll på kvaliteten på de olika utbildningarna liksom de arbetsgivare som ska anställa. Den strutsmentalitet som högskolan i Gävle visar upp inför de förändringar som kommer att komma gynnar inte regionens utveckling. Det är nu man har möjlighet att föra dialog om samgående eller nära samarbete med kringliggande universitet - inte när det är för sent.

Inga kommentarer: