Sidor

torsdag 21 juni 2012

svenska folket tog ett steg framåt men journalisterna stod kvar och drömde om 60-talet och Kuba..

DN idag redovisar Kent Asp sin undersökning om journalisternas vänster-höger åskådning och medan svenska folket utvecklades och tog ett steg framåt så visar undersökningen att svenska journalister stod kvar i sina dunkla vänsteråsikter. Det föreligger vara en mycket stor åsiktsklyfta mellan svenska folket och den svenska journalistkåren. Konsekvenserna av detta kan man göra genom att slå på SR eller se på SVT nyhetssändningar.

Kan man problemformulera ur ett vänsterperspektiv så gör man det, konsekvent. Att sedan inte mediabilden stämmer som man försöker sätta är ett underordnat perspektiv. Man kan förvanska sanningen genom att man dels vrider en nyhet till vänster, men det är lika mycket att ta ställning till att inte redovisa en nyhet som man tycker är "höger".

Ett exempel på det är att i SR och SVT pratar man ofta om vindkraft i länet men när jag presenterade en rapport om kärnkraftens betydelse för exportindustrin i länet, så kom inte SVT Gävle-Dala eller SR Gävleborg till pressträffen. Trots att frågan berör alla länets invånare oavsett var man arbetar. Privat betalar alla hushåll en elräkning, och för företag och offentlig sektor har elpriset en mycket stor betydelse. Det är helt enkelt svårt att hitta en fråga som berör länets invånare mer men SVT och SR vill inte berätta att en avveckling av två kärnkraftverk som mp och v kräver skulle innebära en betydande belastning på hushållens köpkraft och företagens konkurenskraft.

Jag skulle kunna göra en mycket lång lista på nyheter som man inte har tagit upp, eller nyheter som man vinklat till ett vänsterperspektiv. Nu tror jag inte att det går att förändra de statliga nyhetsförmedlingarna i Sverige och vi ska komma ihåg att socialdemokratins tapp började i samband med att Sverige fick fria medier, sist i europa. Idag ler vi åt andra länders statliga nyhetsförmedlingar men våra egna står alltså mycket långt från svenska folkets verklighetsbild.

Hur kan vi då göra för att få en bättre situation i media? Låt oss börja med att ta bort koncessionsavgifterna för den fria radion, så att de kan sätta upp lokala nyhetsredaktioner. Då får vi en bättre samhällsbevakning. Sedan tycker jag att man ska fundera på om det krävs statliga journalistutbildningar. Hur ser det ut i andra länder? Ska det inte kunna vara så att man har en stabil civil karriär att stå på, och sedan kan man växla in till journalistyrket?

Genom att det är samma lärare och samma institutioner som utbildar de som idag dras till media så kommer vi att cementera och befästa samma situation. I ett bra samhälle har vi pluralism och många olika vinklingar även i media men en mer homogen arbetsplats i åsikter än SR och SVT får man leta efter. Till och med Fråga Doktorn gjorde ett hyllningsprogram om Juholt. Det har SVT tagit bort från SVT Play vilket får anses som ett friskhetstecken men fundera över vilka av 8 partiledare som sommarpratar i år och fundera sedan över varför det bara är den nya socialistledaren som gör det.

Förmodligen hittar du fler med olika politiska uppfattningar på ett fackligt kontor på Byggnads än vad du gör på vissa nyhetsredaktioner. Det är ett allvarligt demokratiproblem.



Inga kommentarer: