Sidor

onsdag 9 maj 2012

Stora affärsmöjligheter med Indien för svenska företag.

Arbetarbladet skriver idag om vilka affärsmöjligheter för svenska företag som finns i Indien.

Arbetarbladet skriver:

För några månader sedan kom han hem till Sverige efter att ha varit chef för Sandvik Asia Ltd, med ansvar för Indien, i drygt sju år.

Förra veckan utsågs han till ordförande i Svensk-indiska handelskammaren (SIBC).
– Min uppgift blir att sprida kunskaper, bygga nätverk, hjälpa till med studieresor med mera och möta delegationer från Indien till Sverige.

Förra veckan träffade han indiske ambassadören och tog emot en grupp med chefer för indiska underleverantörer till bilindustrin.

– Indien börjar ta fart, säger Håkan Kingstedt och berättar om nya vägar, hus, flygplatser, hamnar, järnvägsnät och nya jobb.

Medelklassen består av drygt 500 miljoner som har ungefär samma standard som snittet i Europa.
– De driver på konsumtion och service. Har du en tvåhjuling så vill du köpa bil. Har du en lägenhet med ett rum så vill du ha två rum, säger han.

Nyligen presenterade Tillväxtverket en undersökning som visar att bara 4 procent av de små och medelstora företagen i Gävleborgs län exporterar utanför Europa.

Håkan Kingstedt pekar på att antalet svenska företag som etablerar sig i Indien ökar med två per månad.
– Det är alldeles för låg takt. Det borde vara betydligt fler. Det finns potential som kan rädda arbetstillfällen i Sverige. Om man satsar i Indien så behövs stöd, ledning, forskning och utveckling och investeringar på hemmaplan.

Inga kommentarer: