Sidor

lördag 18 februari 2012

GD ledare uppmärksammar vart SVT Gävle-Dala har sitt perspektiv geografiskt men får gärna fortsätta med hur man vinklar sina nyheter..

GD ledarsida gör ett roligt ledarstick om var det geografiska perspektivet finns hos SVT Gävle-Dala redaktionen i Falun. Ett annat ledarstick skulle också kunna handla om hur SVT vinklar sina nyheter och vilka politiker som får komma till tals.

Det är faktiskt så att mediaforskarna inte tittar på de regionala nyheterna och programmen, varken i SVT eller i SR. Det är faktiskt riktigt märkligt. Att det är så vet jag eftersom jag pratade med en professor nyligen. Det betyder alltså att statliga medier helt obehindrat kan problemformulera och lyfta fram de vinklingar som de själva tycker.

Jag tycker att vi borde ha en öppen och fri debatt om vilken roll staten ska ha i medialandskapet och det är också frågor som den viktiga public service utredningen som pågår just tittar på. När vi ser nyheter från Kina eller andra länder brukar nyhetsuppläsarna tala om att "i den statliga tv kanalen" osv men hos oss väljer vi att kalla det public service. Trots 8 miljarder i intäkter via statliga beslut så var det privata TV 4 som startade en nyhetskanal som sänder dygnet runt i Sverige. Hade SVT velat starta en nyhetskanal som hade man kunnat prioritera det före lekprogram, som lika gärna kan visas i TV3 och TV 5...

Inga kommentarer: