Sidor

onsdag 9 mars 2011

Kommunalt företagsstöd av Gävle kommun till batteritillverkare?

Statliga Radiokanalen Radio Gävleborg har en intressant nyhet nu  på morgonen som handlar om en batteritillverkare som har lovat att etablera sig i Gävle, under förutsättning av att Gävle kommun betalar en etableringsersättning, eller som företaget hellre kallar det, ett utvecklingsstöd.

Tidigare i år så har Gävle kommun valt att skriva av en skuld till privatägda Furuviksparken på 6.5 miljoner kronor. Är detta den näringspolitik som den socialdemokratiska kommunledningen nu ägnar sig åt - att med skattemedel subventionera enskilda företag?

Det är så väl skaffat så att lagstiftaren har förutsett att det kan finnas (s) politiker som istället för att stärka kärnverksamheten i skola - vård och omsorg ägnar skattemedel som stöd till enskilda företag, och man har därför i kommunallagen förbjudit det. Nu är frågan på vilket sätt kommunpolitikerna ska försöka gå runt det den här gången också. I Furuviksparkens fall så har man skrivit till Förvaltningsrätten att eftersom parken kommer att arrangera konserter med Tom Jones så skulle det kunna vara lagligt, och hur tänker man nu motivera att man ska betala kontanter till en batteritillverkare som har gått med stora förluster?

Att man inte förstår att man istället ska ägna sig åt att skapa ett bra företagsklimat så att befintliga företag istället kan växa i kommunen, istället för att försöka köpa sig vänner (Furuviksparken) eller att försöka hitta lycksökare som söker kommunala bidrag.

Inga kommentarer: