Svenskt Näringsliv har presenterat årets företagsamhetsindex och det är bara att konstatera att det återstår mycket att göra i länets kommuner för att länet ska komma upp i och passera snittet i Sverige över företagsamma individer. Det kvinnliga företagandet måste utvecklas rejält i länet liksom våra ungas andel av företagsamhet.
Svenskt Näringsliv skriver i sin rapport:
2010 var ett hyfsat år för företagsamheten i Gävleborg. Under året ökade antalet företagsamma personer med cirka 270 personer, det vill säga en ökning med 1,4 procent. Länets tillväxttakt var något högre än under föregående år då företagsamheten växte med 1,0 procent. Men till toppåret 2007 då företagsamheten växte med 3,2 procent är det en bit kvar. Dynamiken i företagsamheten är fortsatt hög. Cirka 1 750 personer inträdde i företagsamhet medan 1 450 personer lämnade densamma.
Svensk Näringslivs företagsamhetsundersökning mäter företagsamma individer och inte registrerade företag och gör det därmed möjligt att presentera uppgifter om det tillkommit fler företagsamma människor under året. Resultatet av Svenskt Näringslivs undersökning kan jämföras med de undersökningar som konstaterat att 2010 var ett rekordår när det gäller nyregistreringar av företag. Denna uppgång har dock varit svår att tolka, då lagstiftningen ändrats under året. Exempelvis har kapitalkravet för aktiebolag sänkts till 50 000 kronor vilket medfört att många företagare ombildat sina företag från enskilda firmor till aktiebolag. Dessa företag räknas som nya trots att det inte tillkommit några nya företagare. Att undersöka antalet företagsamma individer ger därför en mer rättvisande bild av företagsamhetens utveckling
Undersökningen av företagsamheten i Gävleborg visar att Ljusdals kommun har länets mest företagsamma befolkning. Mer än 13 procent av kommunens arbetsföra befolkning ansvarar för ett företag.
Nettoförändringen av företagsamheten var under mätperioden relativt sett högst i Ockelbo kommun, med en ökning på 2,8 procent. Endast i två av länets tio kommuner växte företagsamheten snabbare än i riket som helhet.
Den svagaste utvecklingen av den lokala företagsamheten registrerades i Hofors. Här minskade företagsamheten med 2,9 procent.
När det gäller företagsamheten för personer yngre än 35 år är det Nordanstig som uppvisar länets snabbaste utveckling. Jämfört med förra året har antalet unga företagsamma i kommunen ökat med 7,5 procent.
Antalet företagsamma kvinnor har ökat snabbast i Ockelbo kommun. Ökningstakten uppmättes till mer än 5 procent under det senaste året. Även Nordanstigs kommun redovisar en relativt stark ökning av kvinnors företagsamhet.
Sedan början av 2000-talet har nyföretagsamheten ökat något, särskilt med tanke på att befolkningen även ökat under perioden. Den generella nyföretagsamheten i länet toppade år 2007 då 9,5 personer per 1000 invånare blev företagsamma. Därefter har såväl den generella nyföretagsamheten som kvinnors nyföretagsamhet stagnerat.
Vid årsskiftet 2010/11 fanns cirka 19 500 aktivt företagsamma individer i Gävleborg, vilket motsvarar 9,6 procent av den arbetsföra befolkningen (16-74 år). Andelen företagsamma personer har således ökat marginellt jämfört med förra året. I riket som helhet finns det 814 000 personer som är aktivt företagsamma. Sammantaget är därmed 11,7 procent av svenskarna i arbetsför ålder på ett eller annat sätt ansvariga för ett företag – en uppgång från förra året då andelen låg på 11,6 procent.
Av länets företagsamma personer är knappt 5 300 kvinnor. I likhet med samtliga Sveriges län är kvinnornas företagsamhet klart lägre än männens. Av Gävleborgs kvinnor i arbetsför ålder ansvarar endast 5,3 procent för ett företag. Det är en notering som dessutom är betydligt lägre än riksgenomsnittet (6,9 procent).
Antalet företagsamma ungdomar (16-34 år) minskade under året. Vid årsskiftet fanns drygt 2 300 unga företagsamma personer i Gävleborg och sammantaget ansvarar 3,9 procent av länets ungdomar för någon typ av företag. De är en av de lägsta noteringarna i hela riket. Den vikande företagsamheten hos de unga är negativa nyheter inför den pågående generationsväxlingen där fyrtiotalisterna börjar lämna företagsamheten.
Som jämförelse kan nämnas att riksgenomsnittet är 5,5 procent.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar