Sidor

söndag 29 augusti 2010

Expressens Afghanistanexpert Terese Cristiansson: Det är som att ge Talibanerna en gåva!

Expressens expert skriver i dagens Expressen apropå att de tre röda partierna vill lämna Afganistan;

"Lars Ohly och hans vänner vill ge talibanerna en rätt behaglig semester till 2013.
Fram till dess behöver de bara lägga kraft på att berätta för lokalbefolkningen, att nu sviker de internationella soldaterna det afghanska folket. Vem tror ni afghanerna tvingas alliera sig med då? Fienden, så klart.Minuterna innan jag går på planet till Kabul får jag ett textmeddelande att de rödgröna med Lars Ohly i spetsen vill att de svenska trupperna ska vara hemma 2013. Alltså till och med före 2014, då det internationella samfundet anser att de afghanska säkerhetsstyrkorna bör vara starka nog att ta över ansvaret och ta täten i de militära operationerna - dock ej ensamma.
Den äldre gentlemannen, Yazdani, som står bredvid mig i flygkön med väskan fylld av konstböcker till afghanska studenter, frågar varför jag ser bekymrad ut.
Yazdani har bott i Europa i över 30 år, men för fem år sedan flyttade han tillbaka till Kabul för att utbilda arkitekter. Han skakar på huvudet när jag berättar.
- Det är ju som att lägga en skatt i talibanernas knä. De behöver ju bara vänta i två år, sedan är makten deras. Ska dessa åtta år av krig bara vara förgäves? Jag har varit så hoppfull tidigare men börjar nu känna att framtiden är mörk igen för mitt hemland, säger han.
Det är precis så det är. Att tydligt säga att de svenska trupperna - som har fyra ansvarsprovinser med allt större problem - ska vara ute 2013 är en fint inslagen present till talibanerna. Den afghanska befolkningen har i 30 år levt med att stormakter gått in i landet och sedan lämnat dem med röran. "

Mona Sahlin vill alltså ge makten tillbaka till Talibanerna och utsätta världen för ett nytt terrohot. Av alla dumma saker de tre röda partierna föreslår så kanske det är det här förslaget som hotar Sverige mest. Att ge Tabibanerna ett nytt fäste så att man därifrån kan attackera västvärlden är faktiskt riktigt korkat och ett stort svek, inte minst mot kvinnorna i Afganistan. Så mycket var socialisternas löfte om solidaritet värt.

Inga kommentarer: