Sidor

lördag 24 april 2010

Välkommen överbord - en av Stisse Åbergs mest läsvärda krönikor någonsin i GD och AB idag!

Stisse Åberg skriver en av sina mest läsvärda krönikor någonsin i GD och AB idag om Strömvallen projektet och haveriet runt detsamma. (klicka på rubriken.)

Stisse skriver; Här i Gävle har vi en tradition som vi tydligen inte vill bryta.
Vi bygger saker som ingen vill ha.
Vi bygger en bro på Alderholmen.
Vi bygger en båt, som ingen vill segla.
Nu ska vi bygga en träläktare som den allsvenska fotbollsklubben inte vill ha.

Jag hade inte kunnat uttrycka det bättre själv och jag och Niclas Bornegrim väntar fortfarande på ett gemensamt svar från vänsterpartiet miljöpartiet och socialdemokraterna där de tillsammans skriver att de hade velat ha (vill ha) en ny modern och funktionell arena för framtiden på Strömvallen området och inte en usel träläktare som möjligtvis var modern 1923.

8 kommentarer:

hanna sa...

träläkatare : 70 miljoner.

modern och funktionell arena : ca 450 miljoner.

det valet borde inte vara så j-vla svårt - även för en Moderat.

Lars Beckman sa...

Det beror på vem som betalar och hur det affärsmässiga upplägget ser ut. Vill vi inte ha Gefle IF i allsvenskan så är det bättre att inte bygga en simpel träläktare alls. Nu kommer inte Gefle IF att ha de ekonomiska förutsättningarna för att ligga i topp på det sportsliga.

PEJ sa...

Huvudet på spiken där Lars.

"Vem betalar"...... skattebetalarna - eller privata sponsorer/finansierer - jag föredrar privata finansierer framför kommunkassan.

Varför vill du använda kommunkassan ???

Lars Beckman sa...

Det ska självklart vara en privat entreprenör som bygger anläggningen i samråd med Gefle IF, men det alternativet har på allvar inte fått utredas av Gävle kommuns tjänstemän och politiker, som du vet. Min teori är att vänsterpartiet och miljöpartiet har bestämt att det inte får vara "kommersiella" intressen som styr Strömvallens utveckling, som Bodil Juggas har skrivit i otaliga inlägg i Arbetarbladet som språkrör för kultureliten som bor i Villastan.

PEJ sa...

lite kul att du säger kultur"eliten".... vem är det då?? Moderat-kompisar ??

Iövrigt tycker jag vi kan lägga ut Gefle IF på en kommun upphandling - får se vem som kan lägga billigaste budet där ??

Picus.V sa...

Du, Beckman.

Har du sett Swecos framtidsvision? Har du läst beskrivningen
om materialvalen och alternativen? Har du över huvud taget förstått tankarna?

Det var Sweco som en av tre vann förslagstävligen om den s.k. "Plan B". Om inte jag minns fel så var det tänkt att detta skulle ställas mot "huvudalternativet" från FastPartner.
Men så bidde det inte.

Läs den här artikeln i Arbetarbladet så kanske du förstår en del.
http://arbetarbladet.se/sport/fotboll/gefle/1.1979525--verkligheten-har-hunnit-ikapp-projektet-

Jag tror att det var det här FastParter insåg till slut. Det finns andra värderingar än det rent sportsliga som väger högre.
Det kan inte "Såssarna", "Miljötalibanerna" eller "Pravda" göra någonting åt. Inte Svenskt Näringsliv heller för den delen...

OK. Ska vi bygga en i lokal variant av Swedbank Arena i Solna?
Titta på området lite västerut uppe vid högskolan mot E4:an.
Där finns det som lilla Strömvallen inte har. SPACE.

Picus V.

Lars Beckman sa...

Det är bra att det sista dagarna har blivit tydligt för Gävleborna och hela länets fotbollsintresserade att det lokala idrottsklimatet också är kört i botten av en kommunledning som inte bryr sig om varken idrott eller näringslivsklimat. Det beslut, om det går så olyckligt på måndag, innebär att Gefle IF inte kommer att ha de ekonomiska förutsättningarna att ligga i allsvenskan, men då har kultureliten fått som man vill.

Picus.V sa...

Vakna Lars Beckman.
Nu pratar du i nattmössan igen.

De flesta inom kommunledningen har förespråkat FastParters förslag. Men man sa också från början när detta presenterades i november 2008 att det fanns tre alternativ:

Ett "nollalternativ" där inget gjordes åt Strömvallen utan en ny arena byggdes på annan plats.

Fast Partners alternativ.

Ett där den gamla läktarbyggnaden behölls. (det som senare kallades Plan B). Det som förvånar mig här var att det tog så lång tid innan man kom igång med dessa förslag.

Att nu FastParner dragit sig ur leken är inget du kan beskylla kommunledningen för. Man har gjort det son sades från början och fan vore annars. Bara FastPartners förslag hade varit en stor skandal.
Nu finns ingen "Plan A" att ställas mot "Plan B" och det tredje alternativet med en ny arena på annan plats lyser med sin frånvaro.

Picus V.