Sidor

onsdag 24 mars 2010

Finns det jobb mår elever bra enligt ny undersökning!

Goda utsikter till arbete. Det är vad som får svenska skolungdomar att må bra. Barn och ungdomars psykiska hälsa är starkt kopplad till den lokala arbetsmarknaden visar en ny kartläggning bland 170 000 sjätte och nionde klassare skriver DN idag.

Det är ett stort samhällsbekymmer att så många ungdomar är arbetslösa och i Gävle och Gävleborg är det rekordhög arbetslöshet bland ungdomar. Här krävs det en politisk prioritering för att förbättra företagsklimatet i regionen så att unga får jobb men det krävs också att arbetsmarknadens parter tar sitt ansvar och gör allt tillsammans för att verkligen släppa in framtiden - ungdomarna - på arbetsmarknaden. Idag diskrimineras många ungdomar i kollektivavtalen och i lagstiftningen eftersom det är ungdomar som åker ut först med LAS exempelvis.


2 kommentarer:

hanna sa...

"åker ut först" är ett hinder för att inte bli "insläppt"...... Hur får du ihop det resonemanget ????
Menar du att företagen inte anställer - därför de är rädd att de ska bli tvugna säga upp dem de precis har anställt ??

Om inte LAS finns - hur ska vi då avgöra vem som blir uppsagda när företagen går sämre ????
(väldigt tacksam för ett seriöst svar på sista frågan).

Lars Beckman sa...

Hanna;

Om ett företag ska säga upp någon så är det redan idag så att kollektivavtalen är dispositiva och det innebär i de allra flesta fall att man kommmer överens om mellan fack och arbetsgivare att den som är bäst lämpad att rädda alla jobb på företaget ska vara kvar.

Idag är det dock så att man ofta med automatik innan man börjar med de förhandlingarna först tar bort alla ungdomar. Jag träffade en chef på ett stort företag i Gävle häromkvällen och han berättade att den yngsta som jobbade på det företaget nu (en fabrik) är 45 år!

När Gävle kommun tragiskt nog sa upp alla yngre lärare så betydde ung alla under 40 år.

För mig är det en åldersdiskriminering av unga!