Sidor

onsdag 17 februari 2010

SR Radio Gävleborg kan socialdemokraterna lita på!

Den statliga radiokanalen skriver på sin hemsida om debatten mellan Raimo Pärssinen (s) och Tomas Tobe (M)på sin hemsida. I texten problemformulerar man om att arbetslösheten stigit i länet trots att M gick till val på att den skulle minska.

Det är nog bara en journalist på en statlig radiokanal som kan problemformulera på det viset. Vi andra som läser tidningar och ser på nyheter har sett att världen har drabbats av den värsta ekonomiska krisen sedan 1930-talet och för ett litet exportberoende land som Sverige fick det stora konsekvenser. Men inte bara Sverige har påverkats. Försäljningschefen på den spafabrik som vi besöker för tillfället i USA berättade att försäljningen i USA för spabad har halverats under 2009 och man har varit tvungen att dra ner personalen kraftigt i produktionen. Nu ser man positivt på 2010 och försäljningen har fördubblats under årets första månad jämfört med förra året.

Den fråga som den statliga radiokanalen borde ha ställt till Raimo var; - Hur kommer det sig att Gävleborgs län har Sveriges högsta arbetslöshet trots att s har styrt i länet sedan rösträtten infördes? Vi har samma nationella regelverk för hela Sverige (det regeringen styr över) men i Gävle så är alla siffror fel. Skyhög arbetslöshet och höga sjukskrivningstal. Så det kan alltså inte bero på regeringen att Gävle och de allra flesta av länets kommuner har så höga arbetslöshetstal och har haft det i många år, utan på andra saker.

Min övertygelse är att det beror på att företagarna - jobbskaparna - under lång tid har valt att expandera sina företag i andra delar av Sverige för att företagsklimatet är så uselt och de som får betala priset är alla de som är arbetslösa. Företagen klarar sig alltid men det vi som har valt att bo och verka i länet som har fått en sämre samhällsutveckling än vad vi hade haft med alliansstyrda kommuner.

Inga kommentarer: