Sidor

onsdag 27 januari 2010

Sänkt sjukersättning med de röd-grönas utkast till ny sjukförsäkring

Statsminister Fredrik Reinfeldt och Cristina Husmark Pehrsson skriver om det utkast till alternativ som nu finns från de röd-gröna på DN debatt. (klicka på rubriken.)

Som framgår av artikeln blir det alltså sänkt sjukersättning för de svagaste grupperna i samhället med de röd-grönas utkast. Vi ska också komma ihåg att under förra mandatperioden när S hade makten sänkte man ersättningen för förtidspensionärer kraftigt till 62.5% så oavsett regering så måste diskussionen handla om hur man får tillbaka människor i arbete. Fredrik och Christina skriver:

”Sänkt sjukersättning i de rödgrönas förslag”

Regeringen attackerar den rödgröna oppositionen: Deras sjukförsäkringsförslag leder till sänkt sjukersättning för de mest utsatta i samhället. Oppositionens förslag till sjukförsäkring – som presenterades i förra veckan – kommer att bryta den positiva trend för antalet sjukskrivna som vi sett under senare år och kostnaderna kommer att öka med minst 3 miljarder kronor. En tydlig brist är att förslaget missar att det finns personer med stadigvarande helt nedsatt arbetsförmåga. Uppskattningsvis handlar det om cirka 1 000 personer per årskull. Dessa saknar sjukpenninggrundande inkomst. De kommer med oppositionens förslag att få sänkt ersättning med 2 120 kronor i månaden jämfört med dagens lägstanivå, skriver Fredrik Reinfeldt och Cristina Husmark Pehrsson.

Inga kommentarer: