På DN debatt idag vill Stefan Fölster och Urban Bäckström Svenskt Näringsliv dela ut AP fonderna till svenska folket. (klicka på rubriken)
Det är en spännande ide värd att pröva.
Så här skriver Urban och Stefan;
"Politisk klåfingrighet är alltid en fara oavsett politisk färg. All skugga ska inte falla på den regering Sverige har just nu. Även den tidigare socialdemokratiska regeringen kände sig på sin tid frestad att söka påverka AP-fondernas agerande. I september 2006 kallade nämligen dåvarande finansmarknadsministern Sven-Erik Österberg och näringsministern Thomas Östros till sig ordförandena från de olika AP-fonderna i syfte att påverka fondernas ägarstyrning. De sade sig vara öppna också för att ändra lagstiftningen så att fonderna kunde göra som de båda statråden ville.
Det bör vara möjligt för den som vill att få sin ”andel” av AP-fonderna utskiftad till det egna PPM-kontot. I motsvarande grad skulle så anspråken på den skattebetalda delen av pensionen reduceras. PPM-kontot bör också kunna användas mer flexibelt till direktköp av aktier, till att starta egna företag eller till kompetensutveckling. Dessa mer flexibla användningar kan styras av enkla regler som hindrar missbruk."
Vad säger Seppo Laine, vår lokala vänsterideolog om detta?
Är det lämpligt att enskilda får makten över sina egna tillgångar eller ska det vara politiker som styr över medlen?
1 kommentar:
För det första, det blir snabbare svar i debatten om jag får veta att jag blivit tillfrågad om något.
Men till frågan, folklig kontroll är bra, det kanske hade hindrat Odell från att sälja vårt fina företag Vin&Sprit till franska rikingar.
Genom pensionsuppgörelsen över blockgränserna blev våra pensionspengar börspengar som blåste upp den senaste börsuppgången.
Men det är intressant att kunna använda arbetarnas pensionskapital mer offensivt för att påverka kapitalbildning och företagande. Dagens datorteknik skulle tänkbart kunna användas för röstning på bolagsstämmor, så det är absolut ett spännande förslag värd att forska vidare på. Men jag får erkänna att jag inte är särskilt insatt i varken AP-fondernas verksamhet eller i historien, men växer debatten får man väl lära sig.
Men kapital som är villigt att risker behövs, men framför allt fler modiga kapitalägare. En regional kapitalbildning är en modell från Kanada som fungerar väl där och som länge har varit med i diskussionen bland facken i Sverige, utan att komma så mycket längre än.
Skicka en kommentar